Gorivo u Srbiji skuplje nego kod komšija

Najava poskupljenja goriva za nekoliko dinara zbog novog zakona o formiranju obaveznih rezervi ovog energentna ponovo je otvorila pitanje da li je u Srbiji cena previsoka i koliko na nju utiču dažbine. U poređenju sa zemljama iz regiona, srpski vozač sa svojom prosečnom platom litar dizela plaća više nego vozači u Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. A punjenje rezervoara automobila benzinom u Srbiji, u odnosu na 10 zemalja regiona, skuplje je nego u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji i Bosni.

Najskuplje gorivo se toči u Mađarskoj, Grčkoj i Sloveniji, ali su i tamošnje plate daleko veće nego u Srbiji. Zato i ne čudi da je promet na našim pumpama drastično opao, po nekim procenama i za 15 odsto u odnosu na lane.

Analiza cene naftnih derivata koju je za „Novosti“ uradilo Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), pokazuje da je prosečna cena dizela u Srbiji 1,32, a benzina 1,313 evra za litar. Hrvati, sa prosečnom platom dva puta većom od našeg proseka, litar dizela plaćaju 1,26 evra, a benzina 1,31 evro. Slovenci nemaju rafinerije, ali imaju cene slične našim. Slovenac dizel plaća 1,35, a benzin 1,41 evro.

Cena goriva u maloprodaji se u Srbiji formira potpuno slobodno, država nema skoro nikakve mehanizme da utiče na cenovnike, pre svega na visinu marže. Većina država u regionu formira cenu goriva na pumpama na osnovu „matematičke formule“ u koju ulaze cena sirove nafte, odnos evra, dolara i nacionalne valute, ali i visina inflacije.

U Srbiji je akciza za benzin 49,5, a za dizel 37 dinara po litru. Stopa poreza na dodatu vrednost je 20 odsto, pa kada se sve prebaci u procente od cene litra dizela u maloprodaji država uzima 44,5 odsto, a od litra benzina državna kasa bude punija za 49,8 odsto od novca koji da vozač.

U strukturi maloprodajne cene takozvana kompanijska cena u Srbiji za dizel učestvuje sa 0,74 odsto, a kod benzina 0,66 odsto. U poređenju sa regionom, kod benzina su od srpskog vozača u boljem položaju Hrvati i Slovenci (0,63), Mađari, Rumuni i Grci sa kompanijskom cenom od 0,64 odsto. Veće kompanijske cene, imaju BiH 0,72 odsto, Makedonija 0,70, Bugarska 0,73 odsto i Crna Gora 0,68 odsto. Sličan je odnos i kod kompanijskih cena koje određuju strukturu cene dizela.

Izvor: Novosti

Pogledajte još