Nakon pametnih satova i naočara, stiže i pametna perika? (VIDEO)

Kao što naziv sugeriše, u pitanju je perika u kojoj će biti ugrađeni senzori i čipovi i koja će moći da prati zdravstveno stanje korisnika, da im pomogne u navigaciji i slično.

Jedan od sve popularnijih trendova na IT tržištu jeste nosiva tehnologija poput pametnih satova i naočara, odnosno odeće koja ima ugrađene senzore i čipove koji mogu da prate otkucaje srca, krvni pritisak i slično.

Sony je nedavno prijavio patent za još jedan takav “pametni” uređaj koji bi takođe trebalo da prati zdravstveno stanje korisnika, ali i da im pomogne pri navigaciji, odnosno putem njega bi mogli da menjaju slideove na prezentacijama ali bi ovaj uređaj bukvalno trebalo da nose na – glavi.

Smartwig, odnosno pametna perika posedovaće ugrađen senzor i čip za bežično povezivanje s drugim uređajima i za obradu podataka, a u Sonyju veruju da bi ovakve perike mogle da postanu popularne jer bi u isto vreme mogle da se koriste kao gedžet ali i kao modni dodatak, a korisnici bi mogli da ih nose kao “dodatak prirodnoj kosi”.

U Sonyju kažu da korišćenje pametne perike ima nekoliko bitnih prednosti u odnosu na ostale nosive uređaje i da bi, osim što će upravljanje biti jednostavnije i komotnije, ona trebalo da olakša navigaciju slepim ljudima jer će imati ugrađenu kameru ili senzor koji će omogućiti prepoznavanje lokacije osobe koja nosi periku, dok bi udaljeni korisnici zahvaljujući tim informacijama mogli da upravljaju perikom kako bi navodili te osobe na željenu destinaciju.

Takođe, u Sonyju smatraju kako bi ova perika “mogla da bude izuzetno korisna i u gejming industriji i uređajima virtuelne stvarnosti”, iako nisu dali neke konkretne primere za šta bi ona mogla da tačno bude korišćena.

Izvor: b92

Pogledajte još