Budućnost je iza ćoška: Transport kakav niste očekivali

Automobili će sami voziti bez pomoći vozača unapred određenim rutama. Vozovi će koristiti magnetne šine a neverovatni novi „hyperloop“ voz će dostizati brzinu od 1.287 kilometara na čas.

Sve ove inovacije trebalo bi da debituju u narednih deset godina ili su već počele da nas prevoze.

„Nove tehnologije imaju potencijal da učine naše puteve i transportne sisteme bezbednijim, ekološki prihvatljivijim i efikasnijim“, izjavio je Gregori Vinfri, administrator administracije za inovativne tehnologije.

1. Hyperloop

U pitanju je jedna od najuzbudljivijih inovacija u transportnom saobraćaju . Ovaj voz će transportovati ljude od Los Anđelesa do San Franciska za svega 30 minuta.

„Na papiru, hyperloop je jeftiniji i pristupačniji i verovatno brži od Maglev voza“, izjavio je Rob Enderle, analitičar Enderle grupe.

2. Maglev voz

Vozovi koji koriste „magnetnu levitaciju“ nisu samo san koji je neko usnio u prošlosti. Oni su već operativni u Šangaju i Japanu dok Kina navodno razvija drugi Maglev voz.

Magnetno polje podiže i pokreće voz uz pomoć minimalne količine energije u poređenju sa vozovima koje pokreće dizel ili struja.

Ovi vozovi prevoze putnike brzinom od 500 kilometara na čas. Oni će takođe rasteretiti puteve, smanjiće zagađenje vazduha i broj nesreća.

Najveći problem u vezi sa Maglev vozovima jeste cena njihovog razvoja. Zbog svoje velike brzine, vozovi moraju da putuju pravom linijom između destinacija.

3. Autonomna vozila

Vozač u vidu robota u stanju je da razmišlja brže i pametnije od ljudskog vozača – i može da gleda u svim pravcima u istom trenutku.

Ovo je ideja iza autonomnih vozila gde ne držite ruke na volanu i automobil sve radi sam.

Ford je već najavio projekat pod imenom Traffic Jam Assist dok Cadillac radi na nečemu nazvanom Super Cruise – u pitanju je sistem koji dozvoljava automobilu da sam vozi bez pomoći vozača.

Ipak, Google se nalazi na čelu ove tehnologije. Kompanija sada koristi flotu koju čine 24 Lexus automobila koji su do sada prešli oko 800.000 kilometara po putevima u Kaliforniji.

Ovi automobili su u stanju da detektuju zgrade, naglo zakoče ako se ispred njih pojavi drugi auto i podešavaju svoju brzinu u zavisnosti od uslova na putu.

Nevada je već donela zakon po kom je potpuno legalno voziti se u ovakvom automobilu na putu, uključujući tu i Las Vegas.

Zapravo, ovi automobili bi mogli da se na putevima pojave za dve godine da ne postoje određeni pravni problemi, poput njihovog osiguranja i javne bezbednosti.

4. Pametni automobili

Jedan od načina da se reše saobraćajni problemi u velikim gradovima jeste pravljenje pametnijih i manjih automobila. Takozvani „pametni automobili“ postoje već neko vreme, a mnogi proizvođači već sada nude kompaktne električne automobile.

5. Kapsule za urbani prevoz

Zamislite da možete samo da uskočite u pokretnu kapsulu i pohitate ka drugom delu grada? Ovo je ideja koju planira kraj koji se nalazi nedaleko od Londona.

Kapsule imaju mesta za jednu osobu i kreću se unapred određenom rutom dok putnici komuniciraju sa vozilom putem ekrana osetljivog na dodir. Putnik može da odabere neku od ponuđenih putanja i dok čega da stigne do svoje destinacije može da surfuje internetom, proverava mejl ili igra neku igru.

Slične kapsule već su u upotrebi u Abu Dabiju i aerodromu Hitrou u Velikoj Britaniji, ali isključivo u strogo kontrolisanim oblastima.

Izvor: B92

Pogledajte još