Zvanično ograničen broj stranaca u klubovima

BEOGRAD, 15. jula 2009. (Beta) - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije odlučio je u sredu da od sezone 2010/2011 broj stranih igrača u prvoj ligi nacionalnog prvenstva ograniči na najviše pet po timu.

Klubovima će, prema rečima predsednika saveza Tomislava Karadžića, već od sezone 2011/2012 biti dozvoljeno da u timovima imaju po najviše četiri stranca.

Timovi drugog ranga takmičenja u nacionalnom šampionatu od sezone 2010/2011 moći će da u ekipama imaju najviše po dva stranca. Ekipe u Srpskoj ligi i nižim rangovima takmičenja neće smeti da potpisuju ugovore sa strancima.

Izvršni odbor je ponovio i da će klubove u Super ligi moći da predvode samo treneri sa profesionalnom licencom, što je trenutno problem za BSK Borču, Smederevo, Rad i Napredak.

"I nama nije bilo lako da donesemo takvu odluku, jer su treneri tih ekipa ostvarili rezultate, a njihovi klubovi su na njima gradili sisteme. Izaći ćemo im u susret nekim olakšicama, preporukama da im se brže izdaju licence, kao i da se oslobode plaćanja troškova, koji iznose oko 5.000 evra", naveo je Karadžić.

Probleme za ispunjavanjem infrastrukturnih uslova trenutno imaju BSK, Metalac i Mladi Radnik. BSK će zato igrati na stadionu OFK Beograda, Metalac u Kragujevcu, dok Mladi Radnik još pokušava da u roku pripremi svoj stadion u Požarevcu.

Karadžić je, takođe, najavio i restrukturiranje Stručnog odbora FSS, koji je za selektora mlade reprezentacije predložio Dragoljuba Bekvalca. Čelnici FSS, međutim, nisu se složili sa tim predlogom i na mesto selektora postavili Ratomira Dujkovića.

"Nije dobro kada penzioneri donose odluke o promenama", rekao je Karadžić, koji je kazao i da je bilo predloga da se zamene svi članovi Stučnog odbora, ali da se to nije prihvatilo, jer cilj FSS nije bio da se pokaže kao jači.

"O rekonstrukciji ćemo, ipak, sigurno razmišljati. Oformićemo Stručni odbor od devet ili 11 članova u kome će biti ljudi iz fudbala, treneri, novinari, sudije", dodao je Karadžić.

Najviše rasprave na sednici Izvršnog odbora bilo je o stanju srpskog fudbala na Kosovu i Metohiji i mogućem učešću tamošnjih klubova u takmičenjima fudbalskih saveza istočne i zapadne Srbije.

Karadžić je naveo da je tu najveći problem neslaganje fudbalskih funkcionera na Kosovu. Generalni sekretar FŠ Zoran Laković pojasnio je da 45 srpskih klubova u pokrajini ne uspevaju da se dogovore i zajednički predlože bilo kakvo rešenje.

Pogledajte još