fbpx

Srbija po kapitalu na dnu zbog odliva mozgova

Izveštaj prikazuje stepen razvoja zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja kao obezbeđivanja ambijenta za investicije. Kada je reč o zdravstvenom aspektu, Srbija je na 52. mestu. Najslabiji je kvalitet brige o zdravlju, ali i dostupnost zdravstvene nege. Slede broj depresivnih i pod stresom, čiji broj nas je i poslao na dno tabele.

Obrazovanje meri parametre kroz osnovno, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje i to kako dostupnost obrazovanju tako i njegovu primenu u poslu, a generalni rang nam je 59. Najslabiji nam je rang po pitanju osnovnoškolskog obrazovanja, nešto bolja situacija je u visokoškolskom, dok nam je najbolje srednjoškolsko obrazovanje. Loš rang imaju sam kvalitet obrazovnog sistema, a pri dnu lestvice su škole za menadžere.

Oblast zapošljavanja meri iskustvo, talenat, znanje i obuku zaposlenih. U ovoj oblasti smo u dnu liste, na 118. mestu i to po pitanju nezaposlenosti generalno, nezaposlenosti mladih, sposobnosti da privučemo talente i da ih zadržimo, a slabi smo i u inovacijama, kao i u obuci zaposlenih.

U prvih deset zemalja dominiraju evropske zemlje i to pre svega Nordijske.

Izvor: I. Kranjčević | Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.