Da li verujete svom predosećaju?

Sigurno ste čuli za intuiciju, ali ono što možda niste znali je da je to biološko oruđe koje nam je priroda podarila kao sredstvo za opstanak. I dok se životinje često oslanjaju na svoje šesto čulo, ljudi prednost daju racionalnom mišljenju. Stručnjaci objašnjavaju da nas intuicija vodi i omogućuje nam da pravimo pame-tnije i brže izbore u životu. Razotkrili smo za vas kako ovo osećanje funkcioniše i ponudili vam savete kako daiskoristite njegovu moć.

ŠTA JE INTUICIJA?
Predosećaj je mentalno oruđe koje omogućava brzo donošenje sudova zasnovanih na iskustvu i našoj okolini. Vaša podsvest prepoznaje znake ispod nivoa racionalne svesti i šalje vam te informacije kroz osećanja intuicije. To je nalik na malu tajnu operaciju u vašoj glavi. Ove poruke saznajemo kroz osete i znake (obično možemo reći kada neko folira osmeh, ali ne možemo da objasnimo kako to znamo), ili kroz određene situacije iz prošlosti. Ovo je moguće jer mozak poseduje bazu znanja koja je dostupna našoj podsvesti. Zato, ako dobijate loše vibracije od svoje koleginice, možda na dubljem nivou osećate da je ona povezana sa nekim drugim ko o vama nema baš najbolje mišljenje.

MOŽETE LI DA JE PREPOZNATE?
Podsvesni signali često se manifestuju fizički. Setite se, na primer, onog poznatog osećaja "leptirića“ u stomaku ili onog kada vam se podigne kosa na glavi. Ali, kako možete prepoznati da li je treperava anksioznost pre ukrcavanja u avion SOS signal koji vam šalje podsvest ili je to samo obična nervoza? Osnovna je razlika u tome što predosećanje nije praćeno osećanjem straha. Ono vas tiho savetuje šta da uradite.

KAKO DA BUDETE INTUITIVNI?
Intuicija je kao mišić. Što se više koristi, postaje jača. Evo saveta: vežbajte najpre sa izborima koji nemaju značajne posledice, kao što je dilema o odevnim kombinacijama. Tako ćete steći naviku da se oslanjate na svoje intuitivne reakcije umesto da analizirate ("Oblačila sam džins juče, pa ću danas obući pantalone“). Vaš unutrašnji glas može vam pomoći i u nekim vrlo važnim odlukama. Imate problema da pokrenete svoju intuiciju?

Trenirajte tako što ćete napraviti logičan izbor, ali pre nego što bilo šta uradite, zapitajte se kako se osećate povodom zaključka koji ste doneli. Recimo da se viđate sa dva frajera. Odaberite onog za kog postoji smisleni razlog (na primer, on je bolja osoba, lepši je, ima bolji posao itd.) Ali, ako vaše srce na pomisao o njemu ne zalupa brže, zapitajte se da li je drugi momak bolja opcija za vas.

Zapamtite da moć intuicije zavisi od širine vašeg iskustva. Na primer: dok neko ko redovno kuva može i pre isprobavanja da predvidi po kom će receptu jelo biti užasnog ukusa, manje iskusan kuvar će se držati dobijenih instrukcija. Na nepoznatoj teritoriji potpomažite se svojim racionalnim mišljenjem. Nemojte zaboraviti da su naše podsvesne i svesne misli sačinjene tako da rade kao tandem.

Izvor: Ženskikutak.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.