KONUS: Fakulteti da zapošljavaju

KONUS upozorava da bi se, u suprotnom, nanela dugoročna nepopravljiva šteta visokom obrazovanju.

Na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, zahtev KONUS-a podržali su članovi odbora i iz vlasti i iz opozicije, kao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović koji je izrazio nezadovoljstvo što ranije nije bio obavešten o tom problemu.

Jovanović je na sednici tog skupštinskog tela naveo da je reč o nesporazumu koji se mogao izbeći i izrazio spremnost ministarstva na razgovor, ali i žaljenje što se ministarstvo nije ranije uključilo u rešavanje problema.

"Žao mi je što sam o ovome obavešten od predstavnika KONUS-a juče u 14.30 sati. Mogli smo ranije da se organizujemo i razgovaramo. Mogli smo sinoć da se sastanemo. Nisam bio na Vladi Srbije jer nisam bio tu. Ministarstvo nije bilo upoznato sa tim. Niko me od saradnika nije o tome obavestio. Da sam znao, reagovao bih odmah. Obrazovanje i nauka su investicija", rekao je Jovanović.

Ministar je istakao da podržava da se državni fakulteti sačuvaju po svaku cenu i da se izuzmu iz dvogodišnje zabrane zapošljavanja, kao i od umanjenja primanja, što je predviđeno zakonima koji su na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije.

Predsednik i potpredsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević i Miroslav Vesković ocenili su da će se, ako se ne usvoji zahtev te konferencije, naneti velike negativne posledice na normalno funkcionisanje državnih fakuleteta i stvoriti problemi u realizaciji međunarodnih projekata.

Miroslav Vesković je istakao da će usvajanjem zahetva KONUS-a biti poslata pozitivna poruka mladima i upozorio da će obrazovni sistem u Srbiji biti ozbiljno oštećen ako se nastavi odlazak mladih kvalitetnih naučnika.

Članovi odbora iz opozicije pozvali su Vladu Srbije da podnese amandmana koji bi omogućio da se ispune zahtevi KONUS-a.

Sednica skupštinskog Odbora za finansije zakazana je za danas u 17 časova, a najavljeno je prisustvo ministra finansija Lazara Krstića.

Izvor: Beta

Pogledajte još