fbpx

Zorana Mihajlović: Za Evropu sporan samo „Srbijagas“

Ministarka je navela da su do sada stigla dva pisma Evropske komisije, upozoravajuće pismo pred utuženje od sekretarijata Energetske zajednice i pismo od EBRD u kojem se kaže da ne može da finansira gradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad jer “Srbijagas” nije reformisan.

"'Srbijagas' mora da se reformiše. Sada je odluka na Vladi Srbije", kazala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da će se izgradnja “Južnog toka” kroz Srbiju odvijati po planu i da je sada najvažnije pitanje za Srbiju način na koji će se ceo projekat finansirati.

"To pitanje mora da se podigne na mnogo viši, državni nivo i ne može da bude predmet razgovora između dve kompanije pošto će država verovatno morati da garanutuje za kredit"
, naglasila je ministarka.

Nesuglasice između Rusije i EU oko projekta i izgradnje “Južnog toka” bi, prema njenim rečima, trebalo da se otklone u najkraćem roku.

"Vlada Srbije nije dobila zvanične dokumente od EU i “Gasproma” koji govore da naš energetski sporazum nije u skladu sa direktivama EU"
, dodala je ona.

I premijer Ivica Dačić rekao je da sporenja o gasovodu “Južni tok” treba da reše EU i Rusija i da ništa ne zavisi od Srbije.

"Mi smo na sredini “Južnog toka”, ništa ne zavisi od nas. Što se Srbije tiče, sve je urađeno u skladu sa našim zakonima"
, rekao je Dačić.

Ministarstvo energetike Rusije dobilo je pismo EK o izgradnji “Južn-og toka” i Trećem ekonom-skom paketu. Ruska strana priprema odgovor.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.