fbpx

Neaktivirana bomba će da bude izvučena tokom noći

Podsetimo, radnici na gradilištu na uglu ulica Venizelosove i Budimske jutros su pronašli neeksplodiranu bombu, najverovatnije, još iz Drugog svetskog rata.

Avionska bomba, pronađena je na dubini od šest metara. Pretpostavlja se da je bomba teška jednu tonu.

Kontra-diverzione ekipe su na terenu, a kako saznaje B92, bombu bi trebalo da izvuku do 2h noćas, i sutra će biti prenesena u vojni poligon Nikinci kod Rume, gde će biti deaktivirana.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da da bi do večeras trebalo da se zna hoće li stanari Budimske ulice ili celog kvarta biti evakuisani zbog bombe koja je nađena na gradilištu u toj ulici, istakavši da je situacija ozbiljna, ali da ne treba paničiti.

On je rekao da se u ovom trenutku ekipe koje se bave deaktiviranjem neekspolodiranih ubojnih sredstava na terenu i da će procenu dati pre mraka, kao i da će eventualna evakuacija celog kvarta biti izvršena na najbolji moguć način.

"Nema mesta panici, ali treba malo vremena, jer ovo sve mora ručno da se radi. Nema mehanizacije, nema brzog utvrđivanja da li ima detonatora i o čemu se zapravo radi. Naša je ideja je da do mraka utvrdimo o čemu se radi i da odlučimo da li će biti evakuacije stanara okolnih zgrada ili ne", rekao je Marić za B92.

Marić nije precizirao o kojoj vrsti bombe je reč, iz kog je perioda, i rekao da je vidljiva samo petina te eksplozivne naprave.

Oko 20 stanara je evakuisano iz zgrade broj 36 jer se zid te zgrade direktno naslanja na gradilište na kojem je pronađena bomba i oni su smešteni u hotelu "Slavija".

Zaostala avionska bomba najverovatnije će biti uklonjena sutra, a mesto gde je pronadjena je bezbedno i ne postoji mogućnost za aktivaciju bombe, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave sektora za vanredne situacije Beograda Rade Milošević.

Milošević je istakao da su ekipe za neeksplodirana ubojna sredstva na terenu i sagledavaju mogućnosti da se bomba bezbedno ukloni i neutrališe, ali to neće biti učinjeno danas.

"Naše iskustvo govori Srbija pliva na bombama, od Prvog, Drugog svetskog rata, bombardovanja 1999, nema dana da ova ekipa ne ide po Srbiji i demontira neeksplodirana ubojna sredstva", rekao je Marić.

Zaostala bomba najverovatnije će biti uklonjena u nedelju. Stanari iz okolnih zgrada nisu mnogo uplašeni, mada im nije svejedno zbog svega što se događa.

Mali: Evakuisaćemo stanare ako bude potrebno

Stanari Budimske ulice biće evakuisani ukoliko se za to ukaže potreba, izjavio je ranije danas predsednik Privremenog veća Grada Beograda Siniša Mali.

On novinarima nije mogao precizno da odgovori o kojoj eksplozivnoj napravi je reč, niti koliko su stanari Budimske ugroženi.

"Čekamo Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije da dođe na lice mesta i nakon daljih njihovih analiza znaćemo o čemu se radi. Kada je reč o Gradu Beogradu, u slučaju potrebne evakuacije, sve ugrožene stanare ćemo evakuisati i obezbediti odgovarajuhi smeštaj. S tim u vezi već smo pokrenuli svu administrativnu proceduru da to završimo", rekao je Mali.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je građane da se ne igraju i da poštuju uputstva MUP-a i Sektora za vanredne situacije jer je situacija opasna po život.

"Opasno je po život, nemojte da se igrate, poštujte naređenja"
, rekao je Dačić. On je naveo da sledi donošenje odluke da li će bomba biti aktivirana ili pomerena, danas ili sutra.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.