Prodaja seksa u Evropi: Francuzi predlažu da se kažnjavaju klijenti, a ne prostitutke

Ako zakon bude potvrđen, kaznena tarifa za korisnike usluga prostitucije iznosiće 1.500 evra za prvi prekršaj i 4.000 za ponovljeni prestup. Uz to, predviđene su i poučne lekcije o šteti prostitucije, poput onih koje se drže licima koja su prekršila pravila u saobraćaju.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Manuel Val tvrdi da je fizički nemoguće provesti takav zakon - jednostavno nema dovoljno policajaca, a prostitutke očekuju pomoć od senatora koji bi mogli da odbace zakon.

Prema različitim podacima, u Francuskoj je od 20 do 40 hiljada prostituki. Pri tome, mnoge su došle iz drugih zemalja, pa je u Bolonjskoj šumi lakše dogovoriti se na bilo kom "crnomorskom" ili "balkanskom" jeziku nego na francuskom.

Jedan od najspornijih delova nacrta zakona jeste predlog da se prostitutkama daje francusko državljanstvo u zamjenu za promenu profesije.

U Švedskoj, gde sličan zakon postiji već godinama, kažu da je prostitutki na ulicama manje, ali da to nije zasluga zakona nego je većina prostituti "otišla" na Internet i prodaje usluge preko net mreže.

U poslednjih 10 godina u Švedskoj je kažnjeno 648 osoba, što je otprilike 64 osobe godišnje.

Belgijske opštinske vlasti zahtevaju da se prostitutke koje rade (kao i u Holandiji) u izlozima seks-šopova, obuku i da ne pokazuju otvoreno tela. Za kršenje pravila kazna je 120 evra.

Nemci su legalizovali prostituciju, ali otada je broj prostitutki uvećan od 100.000 na više od 400 hiljada. Skoro sve one su strankinje iz istočne i južne Evrope.


Blic

Pogledajte još