Radulović: Kao stečajnom upravniku ostajalo mi 700 evra mesečno

Do početka ministrovanja Radulović je na blogu B92 bar jednom u deset dana komentarisao domaće finansije, javna preduzeća, ekonomske mere... Juče se posle pauze od skoro pet meseci ponovo oglasio, odgovarajući na kritike URS-a i sve češće komentare o njegovom bogatstvu, dosadašnjim poslovima i aktuelnim funkcijama u Vladi mimo ministarskih.

"Voleo bih da sam kao stečajni upravnik zaradio stotine hiljada evra. To bi značilo da sam i poveriocima naplatio desetine miliona evra. Nažalost, nisam. Od stečajeva sam za šest godina mesečno u proseku zarađivao manje od dve prosečne plate u Srbiji. Godišnje mi je ostajalo oko 8.500 evra neto, odnosno 700 evra mesečno", naveo je Radulović na blogu.

Saša Radulović kaže da se bavio i pružanjem konsalting usluga i da je od toga najviše zarađivao. Radio je studije za EU, OEBS, USAID, Naled, GIZ. Savetovao je banke oko problemačičnih kredita. Poslednjih pet godina je bio i finansijski ekspert tužilaštva i policije za stečaj i berzu. Radio je i na više predmeta radnih grupa za 24 sporne privatizacije. Sa preuzimanjem ministarske funkcije udeo u konsalting biznisu je poklonio supruzi.

"Drugu imovinu na svoje ime, osim tih udela, nemam"
napisao je ministar privrede na blogu.

Ministar je dodao i da u većini stečajeva novca nije bilo ni za osnovne troškove. Na plate zaposlenih je odlazilo oko 95 odsto troškova njegove kancelarije. Sa deset zaposlenih, pre dolaska u Vladu vodio je sedam postupaka. Za dva je, kaže, primao naknadu.

Stečajni upravnici tvrde, međutim, da je naknada minimalna u odnosu na nagrade koje dobijaju upravnici.

"Stečaj se i radi zbog nagrade. Njenu visinu propisuje Vlada i u zavisnosti od imovine firme varira od 2.000 do 17.000 evra po stečaju. Nagrada se dobija po završenom stečaju, ali se uz saglasnost suda može isplatiti i preliminarno", kaže za „Blic” stečajni upravnik Rade Šević.

Dobrivoje Petrović, predsednik Udruženja stečajnih upravnika, tvrdi su nagrade „u periodu oko 2005. godine bile izuzetno velike“, ali da su vremenom smanjivane pravilnicima Vlade.

"I sad se može dobro zaraditi, ali ako nema imovine, to može biti i ništa. Benefit može da bude činjenica da stečajni upravnik nije ograničen brojem stečajeva koje može da vodi. Tako se dešavalo da jedan čovek vodi po deset i više stečajeva", kaže Petrović za “Blic”.

Nisam špijun
Na optužbe medija da Radulović prikuplja informacije o članovima Vlade i da ih šalje u Brisel, ministar na blogu kaže: „Alal mi ćufte. Deca mi kažu koji si ti bedni špijun kada su te otkrili nakon tri meseca.“
Političari i pojedini mediji tvrde da sam pre špijunske afere, izgleda zaradio silne pare u stečajevima, napisao je Saša Radulović i na blogu dodao: - A deca me pitaju: ćale, gde su pare?

U Srbiji ima 330 stečajnih upravnika. Najveći broj njih je u posao ušao pre dve godine, kada je Vlada uvela kategoriju automatskih stečajeva nelikvidnih preduzeća. To je, međutim, obustavljeno u julu prošle godine, kada su stečajni upravnici i počeli da ostaju bez posla.

Od početka godine u stečaj je otišlo oko 150 firmi. Upravnici su najviše zarađivali od 2005. do 2009, kada su po stečaju dobijali i po 15.000 evra.

Za jedan od najprofitabilnjih stečajeva pominje se slučaj Robnih kuća „Beograd”. Tada je stečajni upravnik bila Agencija za privatizaciju.

Bez plate

U većini stečajeva nema novca ni za osnovne troškove. Od sedam postupaka, za dva sam primao naknadu. Bilo novca ili ne, stečajni postupak mora da se vodi, naveo je ministar Saša Radulović.

„Svoj udeo u konsaltingu sam poklonio supruzi. Drugu imovinu nemam. Znam da ima Čvorovića kojima je sumnjivo kako moja porodica raspolaže imovinom. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče.“


Blic

Foto: Nenad Petrović / Beta

Pogledajte još