Vladimir Vukčević: Znamo kako su ubijena braća Bitići

„Definisali smo i rasvetilili ceo dogođaj, okolnosti do kojih je došlo do te egzekucije i otprilike grupu ljudi koja je učestvovala. Ali za to još uvek nemamo procesno validne dokaze.“

Tužilac Vukčević kaže da FBI i ambasada SAD od početka prate istragu ubistva braće Bitići koji su bili američki državljani, uhapšeni u julu 1999. godine i posle izdržane kazne zatvora zbog ilegalnog prelaska granice, odvedeni u Nastavni centar MUP-a u Petrovu selu i streljani.

On, međutim ne veruje da će Rezolucija Predstavničkog doma američkog Kongresa, u kojoj se ističe da će napredak u rešavanju ovog slučaja uticati na dalje odnose između Vašingtona i Beograda, poremetiti odnose dve zemlje.

„Sada je jedan od mogućih scenarija da SAD zatraže izručenje osumnjičenih za ovo ubistvo. To bi izazvalo dodatne potrese. Ne u odnosima SAD i Srbije, već u samoj Srbiji,“ kaže Vukčević.

Braća Bitići

Tela 23-godišnjeg Agrona, dve godine mlađeg Mehmeta i 25-godišnjeg Ilija Bitićija pronađena su 2001. godine na površini masovne grobnice u Petrovom selu kod Kladova. Utvrđeno je da su braća Bitići ubijena u julu 1999. godine, na policijskom poligonu u Petrovom selu, neposredno nakon završetka ratnih operacija na Kosovu.
Na pitanje ima li među novim saznanjima Tužilaštva i dokaz o odgovornosti Gorana Radosavljevića Gurija, koji je u vreme ubista bio zamenik komandanta jedinica za obuku MUP-a, Vukčević kaže da je Tužilaštvo za ratne zločine utvrdilo da je on bio u Petrovu selu u vreme egzekucije : „Nije moguće da on kao zamenik komandanta ne zna da su privedena trojica američkih državljana. Ali to ne dokazuje da je učestvovao u likvidaciji“, rekao je za tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji u NIN-u otkriva detalje ko je naredio ubistvo.


Foto: Beta

Pogledajte još