Jovanović: Ugasićemo ilegalne fakultete

"Akcija je već počela, inspektori se pripremaju, ali ne smemo da otkrivamo lokacije, jer bismo tako upozorili vlasnike da se sklone i nastavu premeste na drugu adresu", rekao ministar u intervjuu za "Novosti".

On je ocenio da je izdavanje nelegalnih, "vikend“ diploma pogubno za celo društvo i dodao da je otkriveno da postoje čak i nelegalne srednje škole.

"Još veći problem je što ogroman broj matičnih fakulteta koji otvaraju ta isturena odeljenja nije iz naše zemlje. Oni bez ikakve odgovornosti izdaju bezvredne diplome", napominje Jovanović.

On, međutim, navodi da je broj nelegalnih diploma mali, objašnjavajući da oni te dokumente izdaju na svojim matičnim fakultetima, a ne u isturenim odeljenjima, koja nemaju akreditaciju i dozvolu za rad.

"Svako mora da snosi svoj deo odgovornosti u obrazovanju, pa tako i oni koji upisuju 'sumnjive' fakultete sami preuzimaju odgovornost za to da neće moći da se zaposle", upozorava ministar.

Upitan kako će đaci prepoznati u velikoj ponudi kvalitetne studije, ministar najavljuje da će država do kraja tekuće školske godine doneti kategorizaciju svih fakulteta u zemlji, prema kojoj će se vrlo dobro znati ko ima prednost pri zapošljavanju. On dodaje da će u rangiranje biti uključeni i privatni i državni fakulteti svih univerziteta.

Povodom rezultata PISA testa testa koji su pokazali da je skoro 40 odsto naših učenika funkcionalno nepismeno, Jovanović kaže da će se kroz stručne seminare nastavnicima objasniti kako da imaju drugačiji pristup postojećoj materiji.

"Ključ je u drugačijem načinu izlaganja i učenja gradiva"
, zaključio je ministar.

Izvor: B92

Pogledajte još