Severna Koreja: Pogubljen teča Kim Džong Una kao "izdajnik"

Džang je pogubljen u četvrtak, ubrzo posle suđenja pred specijalnim vojnim sudom, navodi agencija.

BBC izveštava da je Džang pogubljen u okviru "čistke zbog korupcije". Britanska radiodifuzna mreža navodi da su ranije ove sedmice naoružani čuvari pod dramatičnim okolnostima udaljili Džanga sa partijske sednice.

On je bio okrivljen za stvaranje antidržavnih frakcija, korupciju i "izopačeno ponašanje" - što podrazumeva da je bio ženskaroš, kockar i da je zloupotrebljavao drogu.

Asošijeted pres navodi da severnokorejski državni mediji izveštavaju o pogubljenju i da u izveštajima kažu da je Džang bio "gori od psa".


Foto: Beta, AP / Ahn Young-joon

Bi-bi-si navodi da je uklanjanje Džanga iz vlasti bio najveći preokret od kako je Kim nasledio njegovog oca Kim Džong-ila na čelu države pre dve godine.

Džang (67) je do ove sedmice smatran Kimovim političkim pokroviteljem i "desnom rukom", a bio je u braku sa Kim Kjong-hui, ćerkom "oca nacije" i dede aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Il-sunga.

Džang je, kako se ranije izveštavalo, bio Kimov zamenik u nacionalnom komitetu za odbranu - što je druga po značaju funkcija u državi, a smatra se da je imao ključnu ulogu u njegovom preuzimanju položaja šefa države posle smrti njegovog oca.

IZvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.