NAJSTROŽA KAZNA: Severnokorejac osuđen na smrt streljanjem zbog krijumčarenja serije "Squid Game"

Mladić koji je u Severnu Koreju prokrijumčario Netfliksovu seriju "Squid Game" navodno je osuđen na smrt pošto su vlasti uhvatile grupu srednjoškolaca kako gleda snimak, prenosi Radio slobodna Azija (RFA).

Mladi Severnokorejac, učenik, navodno će biti pogubljen od strane streljačkog voda jer je u zemlju doneo kopiju popularne serije. Rečeno je da se on vratio iz Kine sa digitalnom verzijom južnokorejske hit serije na skrivenom USB fleš disku.

Ova serija inače nije bila dostupna gledaocima u Kini, ali je i dalje popularna zahvaljujući piratskim veb lokacijama.

Navodno, krijumčar je osuđen na smrt streljanjem, dok učenicima koji su gledali seriju prete stroge zatvorske kazne.

Radio Slobodna Azija izveštava da će učenik koji je kupio disk dobiti kaznu doživotnog zatvora, dok je šestoro drugih učenika osuđeno na po pet godina teškog rada. Nastavnici i školska uprava su smenjeni, isključeni iz partije i prognani na rad u udaljenim rudnicima.

Inače, u decembru 2020. godine Severna Koreja je donela zakon o "eliminaciji reakcionarne misli i kulture", koji zabranjuje unošenje i širenje kulturnog materijala poput filmova, predstava, muzike i knjiga u zemlji. Namera ove odluke je pre svega da se spreči širenje sadržaja iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država, a oni za koje se utvrdi da su distribuirali ili konzumirali podležu kažnjavanju.

Prema brojnim izveštajima, u aprilu ove godine jedan čovek je javno pogubljen zbog prodaje diskova sa južnokorejskim medijskim sadržajima.

Prema "Netfliksovom" izveštaju o zaradi u trećem kvartalu 2021. godine "Squid Game" se po gledanosti nalazi na prvom mestu u 94 zemlje i gledana je u 142 miliona domova širom sveta posle samo mesec dana prikazivanja.

Tokom oktobra serija je bila dostupna na oko 60 piratskih striming sajtova u Kini, i ambasador Južne Koreje je zatražio od Pekinga da preuzme mere kako bi sprečili ilegalno gledanje.

Izvor: RTS
Foto: Netflix - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još