fbpx

Nasrtljivci na poslu: kako se nositi sa njima?

Očigledan oblik seksualnog uznemiravanja na poslu je kada vam šef jasno i glasno preti ili vas degradira kada se usprotivite njegovom iznuđivanju. Drugi tip, neprijateljsko radno okruženje, nije tako jasan. Tu spadaju sve vrste neprijatnog ponašanja - dobacivanja, seksistički vicevi, štipkanje, vulgarne fotografije i sve što atmosferu u kancelariji čini napetom.

Smirite situaciju

Recimo da ste primetili da koleg stalno gleda u vaše grudi. Ako se požalite nekom iz sektora za ljudske resurse, to može stvoriti veće probleme nego što situacija iziskuje, pod uslovom da se dotični kolega samo nezrelo ponaša i da to ne uključuje pretnju i fizički kontakt. Zato, ukoliko samo hoćete da vas ostavi na miru, dajte mu do znanja da želite da prestane sa takvim ponašanjem. Na primer opaskom: "Treba da odštampam kopiju Zakona o seksualnom uznemiravanju naše kompanije. Očigledno ti treba podsetnik."

Ukoliko ovo ne pomogne, budite direktni i recite mu u lice: "Činiš da se osećam neprijatno. Molim te, prestaniti." Ako i posle toga ne prestane ili pređe na fizičko uznemiravanje vaš sledeći korak je...

Recite svom pretpostavljenom

On ili ona će slučaj prijaviti sektoru za ljudske resurse koji je u obavezi da sprovede istragu. Ako šef ignoriše vaš problem, idite direktno u HR sektor. Bićete zamoljeni da ispričate svoju stranu priče, a vaš napadač, kao i svi svedoci, takođe će biti intervjuisani. Ukoliko je to bio njegov prvi prekršaj, nasrtljivac može dobiti opomenu ili slučaj biti iznet nekoj višoj instanci u kompaniji. Međutim, ako mu se i ranije dešavalo da ispoljava slična ponašanja, mogao bi da ostane bez posla.

Šta ako to radi vaš šef?

Kao da je u pitanju kolega, recite nešto kako biste stavili do znanja da vam se ne dopada njegovo ponašanje. Nemojte biti zastrašeni činjenicom da vam je on pretpostavljeni. Po zakonu, HR mora sprovesti istragu po propisima. Ukoliko na mestu gde ste zaposleni ne postoji HR odeljenje, uputite žalbu Inspekciji rada ili se obratite za pomoć Viktimološkom društvu Srbije, Autonomnom ženskom centru. Ili pak možete potražiti telefonsku pravnu pomoć. Nadležni će slučaj ispitati besplatno.

Ukoliko se ispostavi da je vaša tužba imala osnova, nadležni će pokušati da razreše problem. To može da uključuje obavezno savetovanje za vašeg šefa, ali se može završiti i sudskom tužbom protiv firme u kojoj radite, pri čemu ćete verovatno morati da svedočite. Znamo da nije lako, ali ne odustajte.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.