Šutanovac i Tadić traže izbore u DS

U bivšoj vladajućoj partiji vlada veliko nezadovoljstvo rezultatima izbora održanim u nedelju, posebno kada je reč o Voždovcu, gde su demokrate osvojile oko 11 od 20 odsto planiranih glasova. Kako za „Blic“ kažu u DS, to je bila kap u čaši posle niza negativnih rezultata i pada rejtinga stranke.

Najaktivniji u pregovorima i lobiranju da se održi vanredna izborna skupština jesu struje oko počasnog predsednika demokrata Borisa Tadića i bivšeg potpredsednika Dragana Šutanovca.

"Uveliko se razgovara o narednim koracima. Šutanovac je obezbedio podršku predsednika beogradskog odbora Balše Božovića za održavanje vanredne skupštine, a ovih dana treba da razgovara i sa Dragoljubom Mićunovićem i Bojanom Pajtićem" kažu za „Blic“ u DS.

"Da je DS osvojila veći procenat glasova na lokalnim izborima, pozicija Dragana Đilasa svakako bi bila lagodnija. Ko god da je bio na njegovom mestu demokrate bi jednako prošle. U ovom izbornom ciklusu oni ne mogu da pomrse račune SNS bez obzira na promene koje se eventualno dogode" smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

Uveliko se za vanrednu skupštinu sprema i struja okupljena oko Tadića, koja bi mogla ovih dana sa tim zahtevom da izađe i javno.

"Kada izbornu skupštinu može da ima vladajuća stranka koja bukvalno dobija apsolutno većinu, sasvim je prirodno, ali i demokratski da posle svih dosad dobijenih rezultata izborna skupština bude u Demokratskoj stranci" kaže sagovornik “Blica” blizak Tadiću.

Lider DS Dragan Đilas juče nije želeo da odgovori na pitanje da li očekuje napade unutar stranke zbog loših izbornih rezultata.

Zasad nije izvesno kako će nadalje teći odnosi unutar DS, kao ni da li će i ukoliko dođe do održavanja vanredne skupštine Tadić i Šutanovac nastupiti kao jedan blok. Prema saznanjima “Blica”, Tadićev cilj je da se popravi rejting nekada najjače stranke, a najavio je i burnu raspravu o rezultatima izbora na glavnom odboru.

"Tadić ne insistira da se vrati na čelo stranke, ali ne želi da budući lider bude Šutanovac" kaže sagovornik.

Izvor: Blic

Pogledajte još