Ukrajina poručila stranim državama: Ne mešajte se u unutrašnje procese

"Pozivamo sve naše strane partnere da ostanu objektivni i nepristrasni posmatrači, pokažu uzdržanost u javnim procenama, slede osnovne principe međunarodnog prava i poštuju suvereno pravo Ukrajinaca da samostalno rešavaju domaća pitanja", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova naročito je naglasilo značaj nezavisnog rešavanja osetljivih pitanja koja se tiču domaće politike, a u vezi su sa ponudama pojedinih stranih partnera da posreduju u rešavanju situacije u Ukrajini.

"U duhu zalaganja za opšte evropske vrednosti, ukrajinsko društvo može da postigne neophodan kompromis", navodi se u saopštenju.

Vlada Ukrajine je 21. novembra donela odluku o obustavljanju priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU i odlučila da se okrene Rusiji, što je izazvalo talas protesta pristalica evrointegracija koje je podržao Zapad.

Rusija i Ukrajina su u utorak postigle dogovor da će Moskva kupiti ukrajinske evroobveznice za 15 milijardi dolara i sniziti cenu gasa za trećinu, a ukrajinski predsednik Viktor Janukovič danas je izjavio da taj dogovor nije u suprotnosti sa ukrajinskim evrointegracijama.

Foto: AP
Izvor: Blic

Pogledajte još