Tragedija u Velikoj Krsni posledica je lošeg sistema zaštite dece

"Ovaj događaj je posledica stanja u društvu i sistema zaštite dece i podrške roditeljima koja izostaje, a na šta sve vreme ukazujemo. Bojimo se da se iz ove tragedije neće izvući pouka i da neće doći do preko potrebnih promena", navodi se u sapštenju MODS-a.

Mods podseća da su i ranije ukazivali na nedostatak saradnje između različitih službi na lokalnom i nacionalnom nivou koje su zadužene za zaštitu dece. Kao i na nedostatak usluge i podrške na lokalnom nivou za porodice sa decom, posebno siromašne porodice i jednoroditeljske.

"Da li patronažne službe izveštavaju o slučajevima zanemarivanja dece? Da li patronažne službe obaveštavaju o tome Centar za socijalni rad? Šta Centar za socijalni rad preduzima da do tragedija ne dođe? Kako lokalne samouprave planiraju socijalnu politiku i zaštitu dece,"


"Lako je osuđivati majku zbog ove tragedije i govoriti kako su svi u okolini znali za ono što radi a pri tom niko nije reagovao na vreme"
, piše MODS.

"Moralna je, ali i zakonska obaveza svakog pojednica da reaguje i prijavi svaku sumnju na zanemarivanje i zlostavljanje dece. Jer to se tiče svih nas i u tom slučaju snosimo svi i posledice"
, dodaje su saopštenju organizacije.

Oni upozoravaju da, ukoliko se ne osvestimo i ne izvučemo pouku, uskoro ćemo čitati o novim tragedijama.

MODS je pozivao državne organe i ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da tragični događaj u Velikoj Krsni, kada je život izgubilo troje dece, "bude poslednja opomena i upozorenje i da se preduzmu sve mere koje će sprečiti u buduće ovakve užasne događaje".

"Postavlja se pitanje zašto su nadležne institucije skoro po pravilu “neobaveštene” i “zatečene” događajima, odnosno “slučajevima” koji se nalaze na teritoriji njihove nadležnosti", izjavila je Smiljka Tomanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Mnogo je ružnih grešaka, mnogo je odgovornih, mnogo je prebacivanja krivice. Vreme je da tome dođe kraj, tako što ćemo konačno kao društvo izvući pouku iz još jedne tragedije i početi da delamo,” dodala je ona.

Pogledajte još