Otkrivena "fabrika beba" u Nigeriji

Vlasnik stambenog prostora, na koga se sumnja da je bio posrednik u lancu trgovine decom, nalazi se u bekstvu, rekao je Džefri Ogbona, portparol policije u jugoistočnoj nigerijskoj državi Abija. "Policija je uhapsila 19 budućih majki u različitim stadijumima trudnoće", izjavio je Ogbona AFP-u.

Jugoistočna Nigerija suočava se s epidemijom trgovine ljudima, a ove godine je otkriven niz porodilišnih kuća koje pripadaju crnom tržištu.

Prethodno je nigerijska policija objavila da je upala u jednu od kuća i oslobodila grupu trudnih devojaka i mladih žena koje su navodno bile primorane da radjaju bebe da bi one bile prodavane.

Džoj Elomoko, portparolka policije nigerijske države Imo, kazala je AFP-u da je racija izvršena na tu kuću u Overiju, glavnom gradu Imoa, nakon obaveštajnog izveštaja. "Devojke su bile starosti izmedju 14 i 19 godina i u različitim periodima trudnoće", saopštila je Elomoko, a preneo AFP.

Muški vlasnik kuće, koji je uhapšen, registrovao se kao nevladina organizacija koja propagira ženska i dečja prava, dodala je Elomoko. Tokom racije je otkrivena i puška koja je držana bez dozvole. Elomoko je navela da su spasene žene i devojke rekle policijskim službenicima da je svakoj ponudjeno po 100.000 naira (632 dolara, 466 evra) da prodaju svoje bebe nakon porodjaja.

U toku je i istraga slučaja nestale bebe iz ilegalne kuće. "Saznali smo da osumnjičeni nije mogao da objasni gde se nalazi beba koja se nedavno rodila u kući", rekla je Elomoko. "Sumnjamo da je beba možda prodata za obavljanje rituala crne magije", navela je Elomoko, dodajući da će osumnjičeni biti izveden pred sud nakon policijske istrage.


Izvor:
B92

Pogledajte još