CAS produžio suspenzije ruskim atletičarkama

LOZANA, 22. jula 2009. (Beta-AP) - Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani produžio je suspenzije za sedam ruskih atletičarki koje su se dopingovale do 2011. godine zato što su dirale uzorke urina.

Najviša sudska instanca u sportu usvojila je tako molbu Međunarodne atletske federacije (IAAF) da sportisti dobiju duže suspenzije da bi propustili svetsko prvenstvo u Berlinu sledećeg meseca.

Srednjeprugašice Olga Jegorova, Tatjana Tomašova, Jelena Soboleva,
Julija Fomenko i Svetlana Čerkasova, kao i bacačice Gulfija Hanafejeva i Darija Piščalnikova navodno su koristile tuđi urin da bi prošle na doping testovima.

IAAF je posle tajne istrage privremeno suspendovao atletičarke u julu prošle godine, samo nekoliko dana pre početka Olimpijskih igara u Pekingu.

Ruski nacionalni savez, međutim, odredio im je standardnu dvogodišnju suspenziju, koja je retroaktivno počela od proleća 2007. godine, kada su uzeti uzorci. Da je ta kazna ostala na snazi, atletičarke bi mogle da se takmiče na šampionatu od 15. do 23. avgusta.

"Neprihvatljivo je da sportisti koji su napravili tako ozbiljne i namerne prestupe naših antidoping pravila dobiju suspenziju koja bi realno trajala 9-10 meseci", navodi se u današnjem saopštenju IAAF.

Jegorova sada ima 37 godina, a bila je svetski šampion na 5.000 metara u Edmontonu 2001. godine, nekoliko nedelja pošto je bila pozitivna na zabranjeni protein EPO. Izbegla je kaznu zbog grešaka u proceduri testiranja.

Tomašova ima 34 godine i bila je prva na 1.500 metara na svetskim šampionatima 2003. i 2005. godine. Aktuelni je evropski prvak, pošto je tu titulu osvojila 2006. godine.

Soboleva je osvojila svetsko dvoransko prvenstvo u trci na 1.500 metara prošle godine, a 26-godišnjakinja je tom prilikom oborila sopstveni svetski rekord.

Srebrnu medalju na šampionatu prošle godine osvojila je 29-godišnja Fomenkova, koja je bila dvoranski svetski prvak na 1.500 metara 2006. godine. Čerkasova sada ima 31 godinu, a bila je šesta na 800 metara na svetskom šampionatu 2007.

Bacačica kladiva, 27-godišnja Hanafejeva držala je kratko svetski rekord 2006. godine.

Najmlađa kažnjena sportistkinja, 24-godišnja Piščalnikiova trenutno je evropski prvak.

Pogledajte još