Ovih 6 turističkih atrakcija moramo da se odreknemo

1. Uskršnja ostrva
Uskršnja ostrva u Čileu dom je za 887 kolosalnih statua, moaima, napravljenih od vulkanskog kamena, koje se prostiru duž obale. Najveća od njih je visoka 30 metara i teška više od 70 tona. Ogroman broj turista koji posećuju ovo ostrvo ne libe se da se penju po kamenim stubovima i tako ugrožavaju monumentalne spomenike koji su već ugroženi zubom vremena.

2. Galapagos

Arhipelag od 19 ostrva dom je mnogih životinjskih vrsta kojih nema nigde drugde u svetu, uključujući i džinovske kornjače koje mogu da žive i do 150 godina. Nažalost, broj turista koji posećuju Galapagos se više nego udvostručio u poslednjih 10 godina, tako da su postali opasnost za ugrožene vrste.

3. Maču Pikču
Na istočnim padinama Anda nalaze se ostaci 'grada u oblacima', izgrađen verovatno oko 1300. godine, a koji nam svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Ipak, mnogobrojni posetioci Maču Pikčua doveli su do erozije tla i oštećenja vegetacije.

4.Arheološki park Angkor

Arheološki park u Kambodži jedan je od najvećih i najspektakularnijih lokaliteta te vrste na svetu. Ostaci prestonice Kmerskog carstva potiču iz perioda od 9. do 15. veka. Više od 700.000 posetilaca godišnje se toliko izbezobrazilo da su počeli da odnose statue, rezbarije, pa čak i zidove jednog od najstarijih hramova.

5. Stari grad u Jerusalimu
Sveti grad u judaizmu, hrišćanstvu i islamu, Jerusalim je dom za 220 istorijskih spomenika, uključujući Kupole na steni i Zid plača. Nažalost, još od 1982. godine, Jerusalim je na UNESCO-voj listi svetske baštine u opasnosti, prvenstveno zbog broja turista koji ga posete.

6. Veliki kineski zid

Zaštitni znak najmnogoljudnije zemlje sveta, Kineski zid se prostire kroz 11 provincija Kine je destinacija 'moram videti' za turiste širom planete. Deset miliona posetilaca Velikog kineskog zida godišnje dovodi do toga da je išaran grafitima i da kradu kamenje. Nažalost, neka oštećenja se više ne mogu ispraviti.

J.R.N.
Foto: Wikipedia, Andreas Tille

Pogledajte još