Facebook: "Mrtav i sahranjen"

Istraživanje je sprovedeno u ukupno 8 zemalja, a profesor Danijel Miler sa Koledža u Londonu, koji je radio na ovom projektu saopštio je da je se većina mladih koji su učestvovali u anketi osećala neprijatno kada su na bilo koji način bili povezani sa Facebookom.

Ova godina će biti upamćena po tome što je Facebook, kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža počeo svoj nezaustavljiv pad, naročito kod tinejdžera, dok nešto stariji nastavljaju da ga koriste u istoj meri.

"Nekada su roditelji brinuli o tome šta im deca rade na Faceooku, a sada je situacija potpuno drugačija, jer ga stariji koriste da bi ostali u vezi sa porodicom. Oni su sada naučili kako da koriste ovu društvenu mrežu i isključivo je koriste kako bi bili u kontaktu sa članovima familije. Mladi se okreću nekim drugim modernijijm stvarima", kaže Miler.

Istraživanje je finansirala Evropska unija, u njemu su bili obuhvaćeni mladi uzrasta od 16 do 18 godina iz 8 zemalja u trajanju od 15 meseci, a podaci su pokazali da je korišćenje Facebooka u stalnom i nezadrživom padu. Mladi se umesto Facebooka okreću Twitteru, Instagramu, servisima Snapchat i WhatsApp, koji se u smislu funkcionalnosti ne mogu porediti sa Facebookom

Tinejdžeri koji i dalje koriste Facebook uglavnom ga upotrebljavaju da ostanu u kontaktu sa starijim članovima porodice i rođacima koji su završili fakultet, pa ja zaključak da je ova društvena mreža tokom vremena prilično evoluirala od mesta na kojem su se skupljali mladi željni zabave, do servisa za sredovečne korisnike.

Foto: Beta/AP Photo/Paul Sakuma
Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.