Mihael Šumaher - Šampion kome brzina teče venama

Padobranstvo mu je omiljeni hobi, a to je posebno zanimljivo jer se plaši visina.

Šumaher nije čovek koji ume da odmara u penziji. Samo 4 godine nakon što je otišao iz Ferarija, on se vratio na trkačku scenu sa Mercedesom, 2010. To nije baš najbolje prošlo. Ali, njegovi brojni hobiji, padobranstvo, motociklizam, plivanje, jahanje, skijanje i fudbal su uvek pokazivali da nije spreman da se zadovolji dugim šetnjama i životom u seoskoj idili.

Kad se 2013. konačno povukao iz Formule 1, rekao je "Od sad, pa nadalje, život mi nudi brojne nove mogućnosti, i ja im se radujem. Voleo bih da me upamte kao borca, kao nekoga ko se nikad nije povukao."

Osim što je bio jedan od najboljih vozača formule, Šumaher je bio i nemilosrdan takmičar, što bivši svetski šampion Dejmon Hil može da potvdi. Nemac je, u svojim pre-Ferari trkama, namerno uleteo u Hilovo vozilo dok je ovaj pokušavao da ga pretekne, time izbacujući i sebe i njega iz trke. Bio je izrazito tvrdoglav.

Šumaher je bio najveći vozač formule i obeležio je eru nakon Alana Prosta i pre Fernanda Alonsa i Luisa Hamiltona. U njegovo vreme, a bio je to dug period, verovatno mu je samo Mika Hakinen predstavljao izazov.

(old_image)
Foto: Beta, AP

U to vreme, najbolji tim je imao najboljeg vozača, i za njega se pravilo sve najbolje, od odeće, preko dizajna same formule do guma koje je Bridgestone pravio samo za njega. Šumaher je bio nemilosrdan i nepopularan, ali i izrazito brz. A u svoju vožnju je uneo nivo doslednosti na kojoj su rivali mogli samo da mu zavide. Morao je da ostane najbrži, čak iako je promenio transportno sredstvo.

Oborio je sve bitne rekorde u F1: ima najviše šampionata (7), najviše pobeda u trkama (91), i najviše pol pozicija(68) od bilo kog drugog vozača u ovom sportu.

Neki su mu zavideli, drugi su tvrdili da koristi zabranjena elektronska pomagala, no, uprkos svemu, niko nije mogao da ga nadmaši u sposobnosti da iz sebe i iz svog vozila izvuče maksimum.

Pripremila: T.D.

Foto: Beta, AP

Pogledajte još