Zaboravite na Kamasutru: Učite o seksu iz ruskih klasika

"Protivim se bilo kakvom obliku seksualne edukacije za decu. Nedopustivo je dozvoliti stvari koje mogu iskvariti decu. Najbolja seksualna edukacija koja postoji je ruska književnost. Zapravo, književnost, generalno. Sve je tamo, ljubav i odnosi između polova", rekao je Astakhov.

Seksualna edukacija na temelju ruskih klasika

*Evgenij Onjegin, Aleksandar Puškin (1883)
Onjegin iz Petersburga putuje na selo sa prijateljem Lenskim da bi upoznao njegovu vjerenicu Olgu i njenu sestru Tatjanu koja Onjeginu izjavljuje ljubav u strastvenom pismu. Onjegin odbija Tatjanu i iz dosade flertuje s Olgom što vodi do duela sa Lenskim, kojeg i ubija. Godinama kasnije, nailazi na udatu Tatjanu i izjavljuje joj ljubav. Ona odbija da ostavi supruga i Onjegin pada u očaj.

*Ana Karenjina, Lav Tolstoj (1877)

Ana je zarobljena u braku bez ljubavi i udata za krutog državnog činovnika Karenjina. Započinje ljubavnu avanturu sa zanosnim grofom Vronskim. Brak joj se raspada i sve više postaje depresivna i paranoična u vezi s Vronskim. Ljuta i uznemirena, Ana počini samoubojstvo bacivši se pod voz.

*Bezdan, Leonid Andrejev (1901)

Kratka priča koja je izazvala mnogo kontroverzi prilikom objavljivanja i deo je dekadentne, fin-de-siecle književne škole u Rusiji opsednute smrću i seksom. Mladi zaljubljeni par odlazi na romantičnu šetnju šumom u suton, ali se izgube i prilazi im banda mladića. Oni istuku mladića, odvuku devojku i siluju je. Mladić pronalazi svoju ženu, golu i bez svesti, ali živu. Počinje je strastveno ljubiti po telu i onda ga "proguta mračni bezdan".

*Roman sa kokainom, M. Agejev (1934)
Smešten u 1917. godinu, roman se bavi seksualnim sazrevanjem mladog muškarca u Moskvi.
"Lica napuderisanog kako kod klovna i očiju namazanih vazelinom, šetao bih bulevarom i pokušao uhvatiti pogled žena u prolazu", piše protagonista romana. Ako bi mu se nasmešile, znao je da su "prostitutke ili device", a ako bi izgledale uplašeno, započeo bi sa praksom zavođenja.

*Lolita, Vladimir Nabokov (1955)
Lolita je napisana na engleskom, a prikazuje opsesiju i seksualnu vezu između sredovečnog profesora Humbert Humberta i Dolores Haze, dvanaestogodišnje devojčice.

Izvor: Kurir

Pogledajte još