Stanojević: Sve češći smrtni ishodi nasilja nad ženama

- Prema podacima od 22. novembra u Srbiji je u porodičnim svađama ubijeno 77 osoba od kojih je 45 žena - rekla je Stanojević dodajući da je to enormno veliki broj koji govori da je nasilje sa smrtnim ishodom u velikom porastu.

Ukazujući da je znatno veći broj ubijenih žena nego svih godina ranije, ona je navela da je u 2012. godini ubijeno 29 žena.

- Savetovalištu se javlja između 3.500 i 4.500 žena godišnje i taj broj je isti kao prošle i pretprošle godine, dakle, ukupno nasilje je na istom nivou, ali je zato broj nasilja sa smrtnim ishodom neuporedivo veći. To je vrlo alarmantan podatak o kome nedovoljno govorimo i na koji objektivno dovoljno ne obraćamo pažnju - rekla je Stanojević.

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je da će podaci o broju slučajeva nasilja nad ženama za 2013. godinu biti poznati početkom februara kada centri za socijalni rad budu dostavili izveštaje nadležnom Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

- 'Tada ćemo imati ukupan broj otkrivenih slučajeva nasilja. Međutim, koliki je ukupan broj takvih slučajeva nikada ne znamo, ali je činjenjica da je uvek veći od zvaničnih brojki' - rekla je Janković.

Ona je ocenila da je dobro što je sve veći broj otkrivenih slučajeva, odnosno što se više o nasilju ne ćuti, već se otvoreno govori.

(old_image)

Uprkos sve većem broju žena u u mnogim segmentima društva - politici, privredi i različitim delatnosti, Janković upozorava da su žene i dalje diskriminisane na mnogim poljima, a da je možda najveći problem nasilje u porodici koje, kako je rekla, nije samo posledica pada opšte društvenih vrednosti, siromaštva i svih problema kroz koje naše društvo prošlo u protekle dve decenije, već patrijarhalne tradicije.

Žene, koje su žrtve nasilja, utočište mogu da pronađu u tri sigurne kuće u Beogradu gde je u toku 2013. godine bilo smešteno oko 320 žena i dece.

Stanojević je upozorila i da podaci pokazuju da se nakon praznika i godišnjih odmora povećava broj žena koje traže utočište u sigurnim kućama.

- Očekujemo posle praznika veći broj žena i dece koji se smeštaju u sigurne kuće' - rekla je Stanojević.

Ona je dodala da u porodicama koje ne funkcionišu na adekvatan način, a koje provedu zajedno praznike - kada se više pije i troši ono što se nema, nakon svođenja računa dolazi do većih svađa, tuče i napada na najbliže i najslabije.

Prema njenim rečima, žene u sigurnim kućama ostaju duže nego što je predviđeno - dok ne reše pitanja koja su bitna za njihovu dalju egzistenciju i za budućnost.

Koordinatorka Savetovališta je rekla i da su sigurne kuće otvorene i tokom praznika, a da žene koje su žrtve nasilja pomoć mogu da potraže na broj telefona 062/30-45-60 koji radi bez prestanka.

Žene, žrtve nasilja, utočište mogu da potraže i u sigurnim kućama u Pančevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, dok su u Valjevu i Špacu otvorena mesta za zbrinjavanje.

Izvor: Blic

Pogledajte još