Seljaci odbijaju da vode poslovne knjige

Kako navode stručnjaci, zakonom koji je na snazi od 1.januara, nisu predviđene takve promene, ali poljoprivrednike čekaju pripreme za konkurenciju iz Evrope.

Milan Lukić iz sela Maovi u Mačvi ima 5 krava i obrađuje 10 hektara zemlje. Kaže da su seljaci u teškom položaju, posebno mala gazdinstva, i da bi ih bilo kakvi novi troškovi ugrozili.

"U ovakvim situacijama kada mi jedva preživljavamo, svi znamo kakve su godine, šta nam se dešavalo u zadnjih par godina, ne verujem da mi to možemo da iznesemo. Knjigovođa otprilike uzima od 50 do 80 evra mesečno", kaže Lukić.

Za mala gazdinstva dobra vest je da će obavezu vođenja poslovnih knjiga kao i do sada, imati oni čiji prihod pređe 8 miliona dinara godišnje.

"Drugi osnov kažem da je ako su se pri registrovanju opredelili da to bude njihova osnovna delatnost i da dobiju status preduzetnika, pa će na iznos preko 8 miliona dinara svakog meseca plaćati doprinos kao i sva druga pravna lica", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

A status preduzetnika u Srbiji ima 91 poljoprivrednik, od preko 600 hiljada registrovanih. Najnoviji popis govori da su nosioci gazdinstava u Srbiji sve stariji, da je poljoprivredna mehanizacija takođe zastarela, to objašnjava i zašto se malobrojni registruju kao preduzetnici koji ulaze u sistem PDV-a.

Stručnjaci poručuju da su subvencije i drugačija organizacija neophodni kako bi se srpska poljoprivreda vratila sa ruba propasti, a poljoprivrednici pripremili za tržišnu utakmicu sa farmerima iz Evrope.

Izvor: B92

Pogledajte još