Sigurno niste znali šta sve možete s običnim šećerom

Postojaniji ruž na usnama
Nakon što ste naneli ruž na usne, stavite malo šećera. Ostavite da malo odstoji, a potom ga poližite. Ruž će duže ostati postojan i nećete ga morati tako često popravljati.

Domaći piling za telo
Šećer je odličan dodatak za piling. Pomešajte ga s maslinovim, suncokretovim, bademovim ili uljem jojobe. U smesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja radi lepšeg mirisa. Nežno utrljajte na kožu, a potom isperite.

Neguje cveće
Želite da vam cveće u vazi duže traje? Tri kašike šećera pomešajte s dve kašike belog sirćeta i malo tople vode. Šećer će hraniti stabljike, a sirće sprečiti stvaranje bakterija.

Borba protiv crva u vrtu
Ako biljke u vrtu imaju ružne čvoriće blizu korenja, možda su ih napali paraziti. Na 20-ak metara kvadratnih vrta pospite oko 2,25 kilograma šećera. Šećer će nahraniti mikroorganizme, povećati udeo organske materije u tlu i napraviti ga neprijateljskim okruženjem za nametnike.

Zamka za ose

Napravite sirup tako što ćete skuvati šećer u vodi. Napunite teglu i ostavite je napolje. Biće izvrstan mamac za ose.

Rešite se bubašvaba

Pomiješajte šećer s jednakim udjelom praška za pecivo te pospite po problematičnim mjestima. Šećer će privući kukce, a prašak za pecivo će ih uništiti. Često mijenjajte prah.

Očistite mlin za kafu
Mlinac za kavu i začine može pokupiti masnoće, ali šećer ih može očistiti te ukloniti snažan okus koji sadrže. Uspite četvrtinu šalice šećera u mlinac i uključite ga na dvije do tri minute. Istresite i očistite spužvicom.

Održavajte kolače svežima

Stavite li kolače ili tortu u hermetički zatvorenu posudu, duže će ostati sveži ako pored njih stavite i nekoliko kockica šećera.

Rešite se mrlja od trave
Napravite smesu od tople vode i šećera, te je nanesite na mesta na odeći koja ste zaprljali travom. Ostavite sat vremena ili duže (zavisno o tvrdokornosti mrlje), a potom operite kao i obično.

Sprečite plesan na siru

Stavite li pored sira i kockice šećera, one će sprečiti kvarenje i pojavljivanje pljesni.

Izvor: Magazin.net.hr
Foto: snstoman.wordpress.com

Pogledajte još