Imate samo tri sekunde za prvi utisak - iskoristite ih!

Evo nekoliko saveta kako da ostavite sjajan utisak u trenu.

Brinite o sebi - Obratite pažnju na nokte, kosu... Žene bi trebalo da posebno obrate pažnju na šminku koja ne sme da skreće pažnju, već da istakne najbolje.

Kada je reč o odevanju - šta god da nosite, vodite računa da je prikladno vašoj branši
. Za bankare se preporučuju teget, siva ili crna odela. Onima koji se bave marketingom na raspolaganju je šira paleta boja. Pritom treba imati na umu da tamnije boje obično odaju jači utisak od svetlijih. Obratite pažnju i na sklad sa bojama u okruženju, pa proverite da li se boje koje nosite uklapaju sa pozadinom vaše prezentacije.

Prema istraživanju CareerBuilder za razgovor z posao najsigurnije je odabrati plavu ili crnu boju. "Konzervativne" boje poput plave, crne, braon i sive čine se kao najsigurniji izbor za prve susrete u poslovnom okruženju, dok za najgori izbor važi narandžasta boja, stoga treba biti oprezan sa onim nijansama koje signaliziraju na kreativnost.

Nakit bi trebalo da bude dopuna vašeg odevnog izbora, stoga bi trebalo da bude diskretan. Posebno obratite pažnju da ne zveckate pri svakom pokretu.

Pravo držanje odaje utisak poverenja.
Naučite da sedite na prednjoj polovini stolice, sa obe noge na podu, ravnih leđa i ramena. Ovakav položaj sugeriše da ste u potpunosti fokusirani i zainteresovani za razgovor. Noge ne bi trebalo da su prekrštene, a ako ste nervozni posebno obratite pažnju da 'ne cupkate' nogama.

Preporučnjivo je da tokom razgovora koristite ruke, ali gestovi moraju biti prikladni. Kada je u pitanju gesatikulacija lica - održavajte kontakt očima. Ne mrštite se! Prilikom rukovanja jednostavno i dovoljno čvrsto uhvatite ruku sa kojom se pozdravljate uz obavezan kontakt očima.

Izvor: Bizlife
Foto: Morguefile

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.