Užice: Pijaća voda do 25. januara

0

Izgradnja cevovoda koji će obezbediti Užicu alternativno snabdevanje pijaćom vodom izvorišta Sušička vrela u Čajetini počeće danas.

Direktor “Srbijavoda” Zoran Puzović kazao je da će se raditi 24 sata, kako bi se građani Užica, u što kraćem roku, ponovo snabdevali pitkom vodom, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić da će se problem s vodom u Užicu srediti za desetak dana.

Vlada Republike Srbije uključila se u rešavanje problema vodosnabdevanja Užica i naložila hitnu akciju. Radovi će najverovatnije biti završeni za 10 dana, uz pomoć teške mehanižacije Vojske Srbije.

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kazao je da će problem vodosnabdevanja u Užicu bti rešen za desetak dana. On je rekao da aktuelna vlast u Užicu, koju vodi njegova stranka, nije kriva za zagađenje jezera Vrutici iz koga se grad do sada snabdevao vodom. “Objekat (na jezeru Vrutici) nismo mi gradili bez dozvole”, istakao je Vučić i najavio da će obići radove.

Do sada je u Užice sa akumulacije Vrutci stizalo 220 litara vode u sekundi, dok će novim alternativnim cevovodom biti obezbeđeno od 250 do 300 litara u sekundi, kaže v.d. direktora Direkcije za vode Miodrag Pješčić. “U pitanuju su sušička izvorišta. Uskoro ćemo formirati još jednu radnu gurupu, koja bi se bavila samo akumulacijom i uzrokom nastajanja algi”, dodao je on.

Danas su u Užicu povodom početka radova na izgradnji cevovoda boravili ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Ministar Rodić je najavio da će čista pijaća voda u Užice stićiće do 25.januara. “Sva teška mehanizacija Vojske Srbije biće prebačena u Užice i Čajetinu na izgradnju alternativnog cevovoda od 1,8 kilometara za snabdevanje Užica pijaćom vodom. Vojska Srbije će te poslove obaviti bez nadoknade,a ceo projekat koštaće do 850 hiljada evra. Vlada Srbije odrediće na sledećem zasedanju kojim sredstvima će se finansirati izgradnja ovog cevovoda”, istakao je Rodić.

On je kazao da je kapacitet izvorišta Sušička vrela u Čajetini do 300 litara u sekundi, što je više nego sa akumulacije Vrutci. Pored Vojske Srbije izvođač radova na izgradnji alternativnog cevovoda od Čajetine do Užica biće i užička firma “Jedinstvo”.

Ministar Rodić izjavio je “da bez utvrđivanja individualne odgovornosti teško da će se postići da se situacija sa akumulacijom Vrutci ne ponovi”.

Teško je objasniti zašto je od 14. decembra , kada su dobijene prve informacije o pojavi algi na akumulaciji Vrutci, proteklo toliko vremena bez konkretnih pokušaja rešavanja problema“, naglasio je Rodić. Ministar odbrane je rekao da će pored prisutnih 7 cisterni Vojska Srbije u Užicu postaviti još 4 cisterne sa pijaćom vodom od kojih je jedna od 10 hiljada litara.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.