Zaređao po porodici: Tetka Kim Džong Una takođe mrtva?

Foto: AP

Pozivajući se na anonimne izvore iz vlade, južnokorejski dnevni list “Čosun ilbo” objavio je vest o njenoj smrti. Kako se navodi, Kim Kjong Hui je ili počinila samoubistvo, ili je preminula od posledica infarkta.

Prema tvrdnjama neimenovanog izvora, južnokorejska obaveštajna služba veruje da tetka severnokorejskog lidera više nije živa, ali do sada nije bilo mogućnosti da se ova pretpostavka potkrepi neoborivim dokazima. Kako se navodi, u toku je istraga o tome da li je ona ponovo otputovala u inostranstvo da bi se podvrgla lečenju. Krajem decembra, tetka severnokorejskog lidera navodno se lečila u bolnici u Singapuru zbog oboljenja srca.

Godine 2012. navodno je bila na lečenju u Moskvi, a kao razlog su navođene vrlo različite zdravstvene tegobe. Tako se moglo čuti da je reč o povredi prsta na nozi, da pati od depresije, pa čak i od demencije. Odavno se priča da je zavisna od alkohola, delimično zbog problema u braku, a delimično zato što joj je ćerka pre osam godina izvršila samoubistvo.

Šezdesetosmogodišnja Kim Kjong Hui jedina je sestra preminulog “voljenog vođe” Kim Džong Ila i ćerka osnivača države Kim Il Sunga. Stručnjaci pretpostavljaju da bi kao direktna krvna srodnica vladajuće dinastije trebalo da bude zaštićena od pogubljenja i javnog ponižavanja.

Poslednji put je viđena u javnosti devetog septembra, na dan 65. godišnjice Severne Koreje i jedan dan kasnije na koncertu, u društvu predsednika i njegove supruge.

Od tog trenutna se nije pojavljivala u javnosti, pa tako ni prilikom obeležavanja druge godišnjice smrti Kim Džong Ila 17. septembra, što je dovelo do širenja glasina: Da li je bolesna? Da li je u kućnom pritvoru? Šta se događa u porodici Kim?

Zbog nedostatka pouzdanih dokaza, sve je, međutim, ostalo na nagađanjima.

Kim Džong Un pre nekoliko nedelja je naredio pogubljenje svog teče Džang Song Teka, a par dana nakon toga i pogubljenje njegovih 6 saradnika.

Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.