Super-vulkan ipak preti da uništi čovečanstvo

Foto: C. Pizac/AP

Erupcija super-vulkana koja je stotinama puta moćnija od konvencionalnih vulkana – sa potencijalom da zbriše civilizaciju kakvu poznajemo danas, je znatno stvarnija nego što se do sada mislilo.

Analiza istopljenih stena unutar skrivenog vulkana u Nacionalnom parku Jeloustoun pokazala je da je erupcija moguća bez postojanja spoljnjih okidača.

Naučnici su do sada verovali da je mnogim super-vulkanskim erupcijama potreban zemljotres kako bi se Zemljina kora otvorila i dozvolila magmi da pobegne. Međutim, istraživači sada tvrde da to može da se desi i kao rezultat nagomilanog pritiska.

Super-vulkani predstavljaju drugi globalni kataklizmički rizik, odmah nakon udara asteroida i u prošlosti su bili odgovorni za masovna istrebljenja, dugoročne klimatske promene i „vulkanske zime“ izazvane vulkanskim pepelom koji blokira sunčevu svetlost.

Poslednja ovakva poznata erupcija desila se pre 70.000 godina na mestu današnjeg jezera Toba na Sumatri. Erupcija je izazvala vulkansku zimu koja je blokirala sunčevu svetlost na 6 do 8 godina što je rezultovalo periodom globalnog zahlađenja koje je trajalo hiljadama godina.


B92

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.