Kurc stiže u februaru u Srbiju

Foto: Beta (аrhiva)

“Dogovorio sam da će jedno od mojih većih putovanja, pored bilateralnih poseta, voditi u Srbiju i na Kosovo”, kazao je Kurc austrijskim novinarima povodom jučerašnjeg boravka u Briselu gde se sastao sa predstavnicima institucija EU.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je rekla, kako prenose austrijski mediji, da se oslanja u njenim naporima za približavanje Beograda i Prištine na podršku Austrije.

S tim u vezi je Kurc najavio da će još u februaru, u skladu sa dogovorom sa Eštonovom, posetiti Srbiju i Kosovo. Poseta, kako je dodao, treba da bude “signal cenjenja i spremnosti na razgovore” prema Beogardu u Prištini.

Ešton je, prema njegovim rečima, sa zadovoljstvom primila k znanju da je zapadni Balkan težište austrijske spoljne politike.

Pre posete Beograda i Prištini Kurc će obaviti niz poseta susedima Austrije – Slovačkoj, Sloveniji i Nemačkoj. Takođe ima nameru da do sledećeg Saveta šefova diplomatija EU razgovara po prvi put, telefonom, sa svojim kolegama iz država članica Unije.

Kurc je podvukao da je prioritet Austrije integracija zapadnog Balkana u EU.Tako je cilj da Albanija još ove godine u junu dobije status kandidata, što je, prema Eštonovoj realistično.

U vezi Makedonije Kurc je izrazio nadu da će spor oko imena sa Grčkom biti rešen, te da Atina više neće blokirati pristupne pregovore sa Skopljem. Od Srbije, koja uskoro počinje pristupne pregovore, Kurc očekuje potrebne reforme.

Kurc se u Briselu, pored Eštonove, sastao sa evropskim komesarima Sstefanom Fileom i Kristalinom Gerogievom.

U razgovoru sa Fileom Kurc je, kako je rekao novinarima, priznao da u austrijskom stanovništvu ne postoji oduševljenje za prijem država poput Srbije, Crne Gore ili Makedonije u EU.Međutim, on je dodao da smatra da je integracija zapadnog Balkana veoma bitna, pošto je Austrija kao susedna zemlja pogođena razvojem tih država.

“Za Austriju je od izuzetnog značaja koliko je stabilan taj region”
poručio je Kurc podsećajući, u izjavi bečkom dnevniku “Prese”, da i jedna od glavnih ruta kriminala vodi preko Balkana.

“Perspektiva na pristupanje Uniji je uvek bila motor reformi”
naglasio je Kurc dodajući da je neophodno da kandidati ispune kriterijume za pristupanje Uniji.
Istovremeno je Kurc veoma jasno izneo svoj stav u vezi grčke blokade puta Makedonije u EU.

On je ocenio da mora biti u interesu grčke vlade da ostvari uspehe tokom sopstvenog predsedavanja EU, te da se nada rešenju pitanja Makedonije.

Kurc je naglasio da je javna tajna da imidž Grčke u EU najverovatnije nije svugde najbolji.

Takođe on se založio, u sinoćnjoj emisiji “Report” austrijske državne televizije ORF, za smanjenje broja evropskih komesara.

Blic