Ovako je izgledao čovek iz Stounhendža

Informacije su prikupljene na osnovu rezultata forenzičke analize, deo su novog Turističkog centra Stounhendž, otvorenog 18. decembra.

Hranio se pretežno mesom i mlečnim proizvodima

Detaljna analiza izotopa stroncijuma i kiseonika u zubnoj gleđi navodi na zaključak da je čovek iz neolitskog doba rođen "zapadno ili severozapadno od područja gde se nalazi Stounhedž, verovatno u Velsu" i da se preselio na istok kada je imao oko dve godine. U ranom tinejdžerskom uzrastu čovek iz Stounhendža više puta je menjao mesto boravka. Bio je relativno zdrav, a hranio se pretežno mesom i mlečnim proizvodima - što je neuobičajeno za to vreme, navodi "Independent".

Ko je bio čovek iz Stounhendža i odakle je došao?

Ljudski skelet star 5.500 godina otkriven je u drugoj polovini 19. veka u velelepnom mauzoleju nedaleko od Stounhendža, u engleskom okrugu Viltšir.

Dobro očuvani ostaci podvrgnuti su nizu analiza i testova, na osnovu kojih su arheolozi, malo-pomalo, stekli određenu predstavu o životu čoveka iz Stounhendža.

Švedski vajar Oskar Nilson procenio je na osnovu dužine otkrivenih kostiju da je muškarac bio star između 25 i 40 godina, da je bio mišićav i, naravno, dlakav.

"Morao sam da ga napravim s bradom, u ono vreme nije bilo brijača", izjavio je Nilson za list "Nju sajentist".

Dnevno

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.