Osveta "malom Srbinu" razlog za opoziv guvernera Nju Džersija?

Kako prenose američki mediji, Kristi je , na dan kada je doneta odluka da se most zatvori, veći deo vremena proveo sa svojom šeficom kabineta Bridžet En Keli, koja je označena kao krivac za "osvetu" gradonačelniku Fort Lija Marku Sokoliću koji Kristija nije podržao na izborima.

On je krajem prošle nedelje otpustio Keli, rekavši da je ona odluku donela na svoju ruku i da o tome nije bio obavešten.

Međutim, šef istražne komisije Nju Džersija Džon Visnievski kaže da je ta izjava neuverljiva, jer zvanični podaci pokazuju da je guverner tog dana bio sa Keli u jednom mestu u Nju Džersiju gde se dogodio veliki požar.

"Šefica kabineta koja je tog dana bila sa njim, koja je poslala poruke da se zatvori most, navodno nije o tome pričala sa guvernerom? To je neverovatno", ocenio je Visnievski.

On je dodao da je moguće da se pokrene proces za opoziv Kristija ako se dokaže da je on direktno učestvovao u zatvaranju mosta.

Poslednji put je neki američki guverner opozvan 2009. godine, i to je bio prvi čovek Ilinoja Rod Blagojević koji je kasnije osuđen na 15 godina zatvora zbog korupcije.

Kristi važi za jednog od glavnih republikanskih kandidata za predsednika na izborima 2016. godine, ali analitičari smatraju da je ovim skandalom ta kandidatura dovedena u pitanje.

Ceo skandal je dobio i etničku dimenziju, pošto se u jednom od mejlova do kojih su mediji došli pominje i da će nastupiti "teški dani za malog Srbina", jer se greškom mislilo da je gradonačelnik Sokolić srpskog porekla, iako je hrvatskog.

Zbog toga su predstavnici srpske dijaspore u SAD uputili protest Kristiju.

Foto: Beta/AP Photo/Louis Lanzano
Izvor: B92

Pogledajte još