ENIGMA: Zašto su nam veći decembarski računi za struju?!

Zbog novih dugova, "EPS Snabdevanje" je posle praznika, na oko 220.000 hiljada adresa poslalo upozorenja pred isključenje struje. Ali to nije jedini problem. Mnoga domaćinsta i preduzeća žale se da su dobila znatno uvećane decembarske račune, pa su se ponovo stvorili redovi na šalterima distribucija.

U većini distribucija ponovo gužve jer građani na šalterima traže objašnjenje. Najviše njih reklamira račun jer smatraju da u decembru nisu trošili više nego prethodnog meseca.
Ističu da su im računi mnogo više nego prethodnih meseci i pitaju se da je cena struje povećana. Ipak, u EPS-u ističu da je poslednjeg meseca u godini tradicionalno najveća potrošnja.

Decembarska potrošnja struje veća je za 21 odsto nego u novembru. Ključni razlozi za veću decembarsku potrošnju su niže temperature u odnosu na novembar, dogrevanje i veća dnevna potrošnja za slavu Sveti Nikola i Novu godinu.

Najveću potrošnju struje beleži Beograd, gde je i najviše reklamacija. U Elektrodistribuciji kažu da još nisu uspeli da očitaju sva brojila jer su mnoga mesta zbog praznika bila zatvorena.
"Naravno broj šaltera je povećan. Ukoliko ima opravdanosti mi ćemo uvažiti svaku reklamaciju. Ali ja verujem da je ovde 90 posto reklamacija neosnovanao. Svakog decembra računi su veći 20 do 30 odsto", kaže Sandra Alagić iz "Elektroidistribucije Beograd".

Građani žele da što pre dobiju i najavljeni jasniji račun. Planirano je da novi računi za struju stignu u februaru. To će možda olakšati građanima da prate potrošnju. Na prvoj strani biće dijagram gde će moći da uporede potrošnju struje po mesecima i na vreme signaliziraju ako nešto nije u redu.

Istovremeno stižu i upozorenja dužnicima. Bele opomene dobijaju domaćinstva čiji je dug za struju iznad 5.000 dinara, a preduzeća iznad 50.000 dinara. Crveno upozorenje znači isključenje za 15 dana, ako se ne plati, a dobijaju ga građani sa dugom iznad 10.000 i preduzeća iznad 100.000 dinara.

Izvor: Kurir

Pogledajte još