Srbi odleteli u svemir!

Kratki film "Zvezda Tri" Nebojše Nenadića, prvo domaće ostvarenje na svemirskom brodu, prikazuje se od danas (30. jula) u bioskopu "Balkan" 

Kratkometražni film "Zvezda Tri" prvo je domaće ostvarenje koje se u potpunosti dešava na (srpskom) svemirskom brodu sa srpskim junacima. Filmi govori o nevoljama posade broda "Stefan Dečanski", poslatog 2309. godine da uništi zvezdu koja je "prema proročanstvu Mitra Tarabića uzrok vekovnih nedaća srpskog naroda", kako se navodi na špici ovog filma. Prvi srpski svemirski brod je napravljen od starih letelica strane proizvodnje i, očekivano, stalno se kvari i pravi probleme: centralni kompjuter govori isključivo ruski jezik, a prevod obezbeđuje robot američke proizvodnje, pošto kapetan, inače rusofil, taj jezik ne govori.

Autor filma je student druge godine režije, dvadesetdevetogodišnji Pančevac Nebojša Nenadić, koji je u krugovima fanova niskobudžetnih filmova već poznat po igranom filmu "Čudovište iz Tamiša" (2006) - komediji apsurdnih situacija sa osnovnom premisom o zaštiti čovekove okoline. U istoj produkciji, "15 Minutes Pictures" (inače, radili su i Marčelov spot "Ponos"), s kojom je pre upisa na Fakultet dramskih umetnosti snimio pomenuti "do-it-yourself" neprofitni projekat, Nenadić ovog puta, SF filmom, polaže ispit druge godine filmske režije.

Glavne uloge autor je dodelio mladim kolegama Mateji Popoviću, Nini Lazarević i Vladimiru Tešoviću.

Interesantno je da je ovaj petnaestominutni, pre svega scenografski i kostimografski zahtevan film, snimljen sa budžetom od oko 3.000 eura.

Filmi jeste pravljen za ispit na fakultetu, ali je svejedno finansiran privatno, gde je Nenadić i autor scenarija, a u saradnji sa montažerom Feđom Hadžićem osmislio je i 3D efekte za scene u svemiru. Tako će publika ovog filma, koji će od danas (30. jula) u terminu od 20.00 početi da se besplatno prikazuje u bioskopu "Balkan", biti u prilici da vidi prvu srpsku svemirsku bitku, kao i let "Stefana Dečanskog" kroz asteroidno polje.

(old_image) - Sve u tim scenama je urađeno pomoću kompjuterski generisane animacije. Montažer i ja smo zajedno uradili ceo 3D, i sami smo dizajnirali letelice - za agenciju Beta izjavio je Nenadić, autor kompletne muzike u filmu, koja povremeno koristi motive "Marša na Drinu". 

Enterijer broda, sa tri prostorije u prirodnoj veličini, osmislile su i napravile Ivana Lovre i Bojana Nikolić, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, koje su materijal nalazile na đubrištima, auto-otpadima i centrima za reciklažu. Kostime je kreirala Senka Radivojević. 

- Kad smo osmišljavali film, pitali smo se "kakav srpski brod može da bude" i "šta bi Srbi radili u svemiru", a ono što smo napravili jeste satira na nekulturu i besmisleni nacionalizam - objašnjava Nenadić, čiji glavni junak, bacajući đubre u svemir, izaziva napad patrolne krstarice Ujedinjenih planeta. 

Nenadić, takođe, napominje da se film "Zvezda Tri" mnogo više oslanja na humor, nego na specijalne efekte, kao i da je ideja da u budućnosti iz njega nastane TV serija. 

- Hoćemo da napravimo dobar sitkom. I ovo u suštini nije pilot, već promotivni materijal, jer smo posle snimanja rasturili scenografiju, pa ćemo morati ponovo da je pravimo. Posao se nastavlja, a za to vreme "Zvezda Tri" će obilaziti festivale - završava Nenadić.

Na zvaničnom sajtu ove entuzijastične pančevačke ekipe/produkcije pod nazivom "15 Minutes Pictures" piše sledeće: 

- Kod publike dobro primljen, kod profesora onako - u svakom slučaju, dugo rađeni, najkomplikovaniji projekat koji smo do sada  radili je završen. Tačno se zna kad se projekcija završi da li neki film valja ili ne valja. Da li ima potencijala ili nema… Posle ovog filmića utisak je da je - uspelo. Strava!

Inače, profesor je Srđan Karanović, a publika je... pa, dokazala da je željna zaista drugačijih filmova. Počelo je s "Čarlstonom za Ognjenku", "Četvrtim čovekom" i "Milošem Brankovićem", nastavilo se "Zonom mrtvih", "Beogradskim fantomom" i "Životom i smrću porno bande", a sada iščekujemo "Srpski film" i "Šišanje". A, možda i nešto novo od Nenadića i ekipe.

Katarina Milovanović

Pogledajte još