Anđeli čuvari premijerno u Beogradskom dramskom pozorištu

0

Zavodljivi zaplet priče o odbeglim robijašima koji čine dobro delo, poslužio je kao inspiracija priličnom broju vrsnih što teatarskih, što filmskih autora. Prvobitna verzija – francuska komedija „Andjeoska kuhinja“ Alberta Husona, poslužila je Samjuelu i Beli Spevek kao potka za komad „Moja tri andjela“, praizvedenom na Brodveju 1953. u Morosko teatru (gotovo 350 izvodjenja).

Mi nismo anđeli“ je kultna američka filmska komedija, bazirana na tom tekstu, snimljena 1955. u režiji Oskarovca – Majkla Kertiza, po scenariju Ranalda MekDugala sa Hemfri Bogartom, Piterom Justinovim, Aldo Rejem i Bazilom Retbornom u glavnim ulogama. Četvrt veka kasnije Nil Džordan je pokušao da ponovi uspeh rimejkom po scenariju Dejvida Memeta, u kome su igrali Robert De Niro, Šon Pen i Demi Mur (1989.). Kontroverzni japanski reditelj Takaši Mike snimio je film 1993. zasnovan, takodje, na ovoj priči.

Staša Koprivica u svom dramskom prvencu – vraća ovu priču u pozorište, smeštajući je danas i ovde, medju likove i okolnosti protiv kojih je samo smeh lekovit.

Predpremijera predstave je u petak 24. januara u 20h, a premijera u subotu 25. januara, sa početkom u 20h. Prva repriza će se igrati 28. januara.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.