Premijera predstave "Čekajući njega" 10. oktobra na velikoj sceni Pozorišta mladih

Pozorišna predstava "Čekajući njega", nastala po motivima drame Semjuela Beketa "Čekajući Godoa", biće premijerno izvedena u utorak, 10. oktobra u 19.30 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih.

Prva repriza predstave je 11. oktobra u 20.00 časova u SKCNS Fabrika.

"Čekajući njega" nastalo je iz egzistencijalnog istražianja savremenog društva. Baza je na Beketovom "Čekajući Godoa" i delo se bavi egzistencijalnim i fundametalnim pitanjima sa kojima se svako ljudsko biće mora suočiti. Generalno fokus misli je usmeren na uslove postojanja individualnog čoveka, njegovih emocija, delovanja, odgovornosti i misli.

"Individua ima jednu odgovornost, i to je da podari životu značenje i živi svoj život strastveno i iskreno, uprkos mnogim životnim preprekama i smetnjama kao što su očajanje, strah, apsurd, otuđenje i dosada" - Seren Kjerkjegor

Posmatrano kroz egzistencijalizam bavimo osnovom individualne egzistencije, indeterminizmom u shvatanju ljudske volje i idejom građanskog individualizma, odnosno građanskog čoveka.

Ljudska volja i građanski čovek dolaze do izražaja onda kada se nađu u nesvakidašnjoj situaciji, suočeni sa smrću, strahom od ništavila i stvarnošću života. Oni svoje pravo biće pronalaze u životnim kataklizmama koje za svako ljudsko biće znači borbu, stradanje, herojstvo, protivrečnost, strah, očajanje i smrt. One su pokretač unutrašnjeg života i delovanja, kada oni kao likovi moraju da donesu moralnu odluku o svojim budućim akcijama. Oni iz ovako shvaćene suštine i životne situacije izlaz traže oslanjajući se na Boga, kritikujući hrišćansko učenje ili proglašavanjem sopstvene apsolutne slobode.

U vreme krize savremenog društva sa kojim smo svi zajedno suočeni egzistencijalizam ima progresivnu ulogu istupajući kao borac za očuvanje ljudske slobode i dostojanstva.

"Mi vam ne možemo pevati o vanzemaljskoj ljubavi ako nas bukvalno guše i razdiru ovozemaljski jadi".

Uloge: Rastko Mićić, Ana Stević, Strahinja Puškarević, Nina Perge, Aca Lazin
Reditelj: Dragan Greensmith
Scenografija: DraMa
Kostimograf: Maja Vujin
Scenski pokret: Mira Beba Dobrković
Asistent reditelja: Vanja Vujin
Dizajn svetla: Boris Butorac i Milan Janevski
Dizajn zvuka: Kosta Ranđelović
Scenska šminka: Katarina Milenković

Predstavu su podržali Fondacija Evropska prestonica kulture: Novi Sad 2022, Kaleidoskop kulture, Grad Novi Sad, Kulturne stanice i Kulturni centar Novog Sada.

Ulaznice: Gigs Tix

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još