TENKOVI KREĆU U KIJEV: Gore barikade, 5 osoba ubijeno

Pet opozicionih aktivista je izgubilo život, a 300 je ranjeno u silovitim sukobima demonstranata i policijskih snaga u Kijevu, saopštio je u sredu uveče improvizovani  opozicioni medicinski centar. 'Danas, nakon ponoći, zabeležili smo pet poginulih i tristotinak ranjenih', rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za proopozicioni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvoro od pet mrtvih je imalo prostrelne rane.

Današnji praznik dana ukrajinskog jedinstva ima lošu simboliku. Nezadovoljstvo stanovnika zapadnog dela ove duboko podeljene zemlje buknulo je krajem prošle godine. Razlog je bio odustajanje vlasti od potpisivanja trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom te priklanjanje Rusiji. Najnoviji okidač je zakon o zabrani mitinga, napisan po uzoru na ruski. Čak se ni stanje u vreme narandžaste revolucije ne može uporediti s ovim što se zbiva danas. Ovakvo nasilje nad demonstrantima u Ukrajini nije se dogodilo od uspostavljanja nezavisnosti.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič primio je trojicu opozicionih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali se susret završio bez ikakve izjave. Janukovič, u pratnji uticajnog sekretara Veća za nacionalnu bezbednost Andrija Kljujeva, primio je bivšeg predsednika parlamenta Arsenija Jacenjuka, bivšeg bokserskog prvaka Vitalija Klička i ultranacionalistu Olega Tjahnjiboka. Predsedništvo je u saopštenju objavljenom kasno poslepodne istaklo da je sastanak trajao tri sata i da je označio 'prvi korak' u pregovorima, ne navodeći druge pojedinosti. Trojica vođa opozicije napustila su zgradu predsedništva, a da nisu dali nikakve izjave, prenosi agencija Interfax.

(old_image)

AP Photo/Sergei Chuzavkov
Tviteraši objavljuju fotografije vojnih tenkova na putu za Kijev. Broj mrtvih se povećao na 4, javlja CNN. Dodaju da je u neredima povređeno oko 400 osoba. Ulice Kijeva su u plamenu. Demonstranti na policiju bacaju kamenje, a policija uzvraća suzavcima, vodenim topovima, palicama.

Agencija Associated Press jutros je javila kako su tri osobe proglašene mrtvima od strane radnika hitne pomoći na barikadama u Kijevu. Stotine ljudi je povređeno.

(old_image)

Beta/AP/Sergei Grits
Podsetimo, ukrajinski demonstranti nalaze se na ulicama Kijeva od kraja novembra 2013, a tada je povod za njihovo okupljanje bila odluka predsednika Viktora Janukoviča da odbije sporazum s EU, u korist istog s Rusijom.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov upozorio je demonstrante kako će policija upotrebiti silu, ako se novonastali nemiri u poslednjih nekoliko dana ne smire.

Nešto posle 6 sati jutros po lokalnom ukrajinskom vremenu, policija je napala barikade demonstranata, nakon čega su izbili i novi sukobi.

Predstavnici Evropske unije u sredu su izjavili da su šokirani poslednjim nasiljima u Ukrajini i upozorila Kijev na moguće akcije i posledice za odnose s tom zemljom.

(old_image)

AP Photo/Sergei Chuzavkov
'Žalimo zbog upotrebe sile i nasilja', rekao je predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso i dodao da će EU proceniti moguće akcije i posledice za odnose s tom zemljom.

On je ocenio da je prerano reći koje bi to akcije bile, te da će odluka o njima biti doneta u sklopu EU. 'Šokirani smo poslednjim novostima iz Ukrajine', rekao je Baroso u izjavi na početku jedne konferencije za novinare o klimi.

Ukrajinski vrhovni sud je objavio u utorak da su dvojica muškaraca ubijena vatrenim oružjem u središtu Kijeva, gde od nedjelje traju sukobi specijalnih snaga i demonstranata. Baroso je pozvao sve strane da izbegavaju nasilje i preduzmu mere za smirenje stanja.

On je insistirao na 'odgovornosti ukrajinskih vlasti da preduzmu mere za smirenje krize i da pokrenu pravi dijalog s opozicijom i civilnim društvom o načinima nadilaženja krize.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Beta/AP/Sergei Grits

Pogledajte još