U Avganistanu poginulo 24 odsto više civila nego u 2008.

ŽENEVA, 31. jula 2009. (Beta-AP) - Broj civila koji su ove godine poginuli u bombaškim napadima pobunjenika i vazdušnim napadima međunarodnih snaga u Avganistanu porastao je za 24 odsto u odnosu na 2008, saopštile su u petak UN.

U izveštaju za prvu polovinu 2009. misija UN u Avganistanu je saopštila da su talibani i ostali antivladini ekstremisti postali opasniji, izvodeći veliki broj samoubilačikih i napada iz zasede, postavljajući bombe po putevima i vršeći atentate.

Svetska organizacija je upozorila da bi još više civila moglo da izgubi život u borbama pobunjenika i brojčano osnaženim trupama administracije predsednika Baraka Obame. Veruje se da pobunjenici pokušavaju da destabilizuju zemlju pre predsedničkih i provincijskih izbora 20. avgusta. Tradicionalno, leti su se u Avganistanu oduvek vodile najžešće borbe.

UN su ocenile da su učestali napadi pobunjenika, koji "ne haju za civilne žrtve i uništavanje civilne infrastrukture", piše u izveštaju od 21 strane, u kome se navodi da su pobunjenici i međunarodne snage u prvih šest meseci ove godine u Avganistanu ubili 595 civila.

Pogledajte još