Danas zaseda vrh SNS, donosi se odluka o izborima

Foto: Milan Obradović / Beta

Pre izborne skupštine (u 10h) biće održana sednica Predsedništva stranke na kojoj će se razgovarati o stavu stranke prema održavanju vanrednih republičkih izbora, kao i o timu SNS za beogradske izbore 16. marta.

Jedini kandidat za lidera je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, a kako su ranije najavljivali funkcioneri stranke, očekuju se promene u Glavnom odboru i Predsedništvu.

Izbornoj skupštini naprednjaka prususvovaće 4.000 delegata, a sednica neće imati svečani, već samo radni deo.

Kako je Tanjugu rekao predsednik Izvršnog odbora Radomir Nikolić, jedini je kandidat za predsednika stranke, koji se bira prostom većinom glasova delegata, Vučić, budući da za predlaganje još nekog kandidata više nema mogućnosti, jer je za kandidovanje potrebna podrška najmanje 15 odbora.

Nikolić je rekao da se očekuje reizbor članova Predsedništva, ali i neka nova lica u tom telu.

On je ponovio da se potpredsednici stranke biraju na predlog lidera SNS, tako da se u nastavku skupštine može očekivati i sednica Glavnog odbora, na kojoj će se birati i potpredsednici stranke i predsednik Izvršnog odbora.

Lider naprednjaka ranije je poručio da je sednica zakazana kako bi se proverio i njegov, ali i legitimitet drugih funkcionera.

Vučić je prvi put izabran za predsednika SNS 29. septembra 2012. godine, na vanrednoj skupštini stranke, kada je za njegovog zamenika izabrana Jorgovanka Tabaković, koja je zamrzla funkciju u stranci nakon što je izabrana za guvernera NBS.

Vučić je bio jedini kandidat za tu funkciju - tada su ga predložila 153 opštinska i gradska odbora, a izabran je jednoglasno, odnosno sa 3.724 glasa.

Vučić je na mestu lidera stranke zamenio Tomislava Nikolića - osnivača SNS, koji je podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci pošto je na izborima u maju 2012. godine izabran za predsednika Srbije.

Za potpredsednike stranke u septembru 2012. godine izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić.

Za predsednika Izvršnog odbora izabran je sin Tomislava Nikolića, Radomir, a izabrano je i Predsedništvo od 30 članova.

Srpska napredna stranka zvanično je osnovana 10. oktobra 2008, a 21. oktobra iste godine održana je i osnivačka skupština, kada je Nikolić izabran za predsednika, a Vučić za njegovog zamenika.

Na parlamentarnim izborima u maju 2012. godine, koalicija "Pokrenimo Srbiju", sa SNS na čelu, osvojila je 73 skupštinska mandata, a u drugom krugu predsedničkih izbora Nikolić je pobedio kandidata DS i dotadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

SNS je 21. oktobra prošle godine u beogradskoj Kombank areni obeležila pet godina od osnivanja, a Vučić je predstavio program stranke za naredni period.

Tada je rekao da rejting stranke govori o tome da su građani u SNS prepoznali vredne, poštene ljude, kojima je dobrobit Srbije na prvom mestu, a ne lični interesi.

Uoči sutrašnje sednice skupštine, očekuje se i stav Predsedništva SNS o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.


B92

Pogledajte još