Savet za štampu odbacio žalbu Jorgovanke Tabaković

Novosadski radio 021, kao i drugi mediji koji su reagovali na vest o tome da ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, Milena Tabaković, ima službeno vozilo i vozača koji je vozi na predavanja u Beograd, nisu prekršili Kodeks novinara Srbije, navedeno je u odluci Saveta za štampu.

Mediji su bili u pravu

U žalbi Savetu za štampu guvernerka je istakla da “objavljivanjem neistinite vesti kojom se direktno diskredituje moja ličnost zlonamerno se navodi javnost da se mimo važećih pravila, korišćenjem položaja ili drugim vidovima nemoralnog ponašanja, članovima moje porodice omogućavaju privilegije zahvaljujući tome što su moja deca”.

Uklanjanje vesti sa portala

Podsetimo se, vest povodom koje se guvernerka Tabaković žalila Savetu ukratko je glasila:

Mileni Tabaković, ćerki guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, novosadska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje obezbedila je službeni automobil i vozača kako bi dva puta nedeljno išla u Beograd na predavanja. Informaciju je najpre objavio novosadski radio 021, koji ju je ubrzo “povukao” sa svog sajta, nakon čega ju je bilo moguće naći samo na portalima Autonomija.info i Cins.rs.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije stupio je u kontakt sa uredništvom radija 021, koje im je objasnilo da je skidanje teksta bila odluka uredničkog kolegijuma, iako su informacije u njemu objavljene bile “u potpunosti tačne i proverene, takođe i dokumentovane”. Neposredno po objavljivanju ove vesti sajt Autonomije.info je oboren, dok je vest sa sajta CINS-a uklonjena posle hakerskog upada. I dok su novinarska udruženja reagovala na pokušaj gušenja novinarskih sloboda, guvernerka se pismom obratila javnosti, navodeći da mediji Milenu Tabaković “napadaju kao ćerku guvernera, ali da je ona brani kao majka”.

U odluci Saveta, dostavljenoj između ostalog i redakciji portala Autonomija. info, navedeno je sledeće:

"Za javnost je svakako od značaja vest da, u zemlji koja je po nivou zdravstvene zaštite na poslednjem mestu u Evropi, Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća prevoz i vozača zaposlenima koji se školuju u drugom gradu, a to što to pravo, odnosno privilegiju, nema samo ćerka guvernerke Tabaković, ništa ne menja u obavezi novinara da javnost upozna sa tim. Guvernerka Narodne banke jeste javna ličnost, čija je privatnost Kodeksom novinara manje zaštićena od privatnosti „običnih građana“, zbog čega je sasvim razumljivo da su mediji, objavljujući ovu informaciju, naveli da je reč o ćerki guvernerke NBS”.

"Kafkijanske pretpostavke"

U svojoj žalbi, guvernerka se osvrnula i na, kako ih je nazvala, “neosnovane optužbe i kafkijanske pretpostavke” o uklanjanju teksta sa ostalih sajtova, među kojima je bio i CINS-ov.

“Na taj način je zapravo učinjen pokušaj da se stvori utisak u javnosti kako sam ja kao guverner izvršila pritisak kako bi se ova vest povukla sa svih internet portala, što je naravno, notorna neistina i potpuna besmislica.”, navela je Tabaković.

(old_image)

Ipak, stav Saveta bio je drugačiji:

"Od značaja za javnost je i da bude upoznata sa tim da postoje pritisci na medije kojima oni nisu u stanju da se odupru, kao i da kod novinara postoje mehanizmi autocenzure.


Kodeks novinara Srbije propisuje obavezu novinara da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure i da o tome izveste javnost. Autocenzura se takođe smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi, zbog čega Komisija osuđuje ovakvo ponašanje.

Savet za štampu

Komisija za žalbe izražava posebnu zabrinutost zbog uklanjanja tekstova sa veb portala i podseća sve novinare i urednike da Kodeks novinara Srbije propisuje obavezu novinara da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure i da o tome izveste javnost. Autocenzura se takođe smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi, zbog čega Komisija osuđuje ovakvo ponašanje."

Inače, navode iz teksta novosadskog radija nekoliko sati po objavljivanju, pa uklanjanju vesti sa sajta, potvrdio je i direktor RFZO-a Momčilo Babić, rekavši “da je 22 ljudi poslao na usavršavanje, uključujući i ćerku Jorgovanke Tabaković i da oni ina imaju pravo na korišćenje službenog vozila ili na prenoćište u Beogradu”.

Nekoliko dana kasnije, portal Autonomija.info objavio je informaciju da je ovakva odluka u suprotnosti sa Pravilnikom o stručnom usavršavanju zaposlenih u ovoj ustanovi.

Izvor: CINS / Milica Stojanović

Pogledajte još