Eksperiment sa blizancima: Šta se dogodi kada se jedan odrekne šećera, a drugi masnoća

Isti geni, isti životni stil, različita samo prehrana.

Odlučili su da skinu kilograme, ali kako Aleksandar objašnjava, bez obzira na struku, nisuOni su u eksperimentu za BBC Horizon mesec dana jeli različitu hranu: jedan se odrekao šećera, drugi masnoća.

Obojica su jeli koliko god su želeli, ali uz spomenute restrikcije. Osim toga (i genetike), životni su im stilovi slični: u jednakoj su količini aktivni, kreću se i vežbaju. Aleksandar napominje i da su obe vrste oshrane bile "grozne", iako je prvo mislio da je on bolje prošao: smeo je da jede meso, ribu, jaja, sir.

"Iako nisam nikad bio gladan, bio sam stalno umoran i zadah mi je bio užasan", pojašnjava i dodaje: "Kris s druge strane nikad nije bio sit, stalno je nešto grickao i, baš kao i ja, zaključio da u njegovim obrocima nema veselja: testenina bez maslinovog ulja je dosadna".

Nije problem u pojedinačnim namirnicama

I iako su obojica smršali, (Aleksandar nešto više, četiri kilograma za mesec dana), njegov je zaključak da su obe dijete podjednako loše za vaše zdravlje. Ipak, proteinska dijeta jako je loša za vaš mozak, jer on ne dobija gorivo za funkcionisanje: Aleksandar tvrdi da ga je Kris "porazio" u svim testiranjima, od onih za izdržljivost do kliničkih nalaza. Uprkos tome, ni on nije imao odlične rezultate na testiranjima - i uskraćivanje šećera telu može imati negativne posledice za zdravlje.

Na kraju su zaključili da su u potpunosti pogrešno postavili pitanje: ono nije trebalo da glasi "Šta je gore za tebe, šećer ili masnoća?", već "Zbog čega se i na koji način debljamo ako unosimo ovakve namirnice?".

"Način ishrane ne bi trebao biti u obliku dijete, već navike za čitav život", zaključuje Aleksandar i dodaje: "Otkrili smo da razlozi zbog kojih se debljamo nisu šećer ili masnoće, one ne izazivaju zavisnost i to je ono što prehrambena industrija zna - i zato vam ih serviraju zajedno, jer samo tako izazivaju zavisnost. Dakle, ako želite da smršate pokušajte da što manje jedete prerađenu hranu i kupovne obroke".

Izvor: index.hr/ foto: Screenshot BBC

Pogledajte još