Danas poslednja prilika za legalizaciju

Već od 30. januara gube tu mogućnost i rizikuju da im imovina bude srušena.
Sudeći prema malom odzivu, visoke novčane kazne i pretnja rušenjem objekata izgrađenih bez dozvole nisu baš mnogo zabrinuli vlasnike, koji su više zainteresovani za upis u katastar. Pre svega zbog cene od 100 evra.

Vlasnici kuća upisanih u katastar nemaju obavezu da uđu u proces legalizacije. To će morati jedino da urade ukoliko nekretninu žele da prodaju. Na takve objekte ne može da se stavi bankarska hipoteka, niti se mogu nasleđivati.

Da akcija legalizacije po posebnim uslovima nije dala očekivane efekte, priznaje i ministar građevine Velimir Ilić. Tačne podatke još nema, presek će biti napravljen kada stignu svi podaci od lokalnih samouprava.

- Podneto je malo zahteva za legalizaciju, ali se njihov broj uvećava kako se primiče rok. Kad lokalne samouprave dostave cenovnike, ministarstvo će moći da nadzire ceo proces - kaže Ilić.

Opštine i gradovi imaju rok do 31. januara da odrede cene legalizacije. Neke samouprave, kao Beograd ili Sokobanja, to su već učinile.

Ono što se ne može poreći jesu gužve u katastrima poslednjih dana. Vlasnici nelegalno izgrađenih objekata u Nišu, ali i ostalim gradovima, kao da su čekali poslednji dan da završe posao. U niškom centru za izdavanje dozvola juče je bila velika gužva.

- Dosad je podneto oko 1.500, ali se očekuje da će do isteka roka biti još 2.000 zahteva. Veliki broj Nišlija je čekao poslednji čas da podnese zahtev - kaže Aleksandar Petrović, pomoćnik načelnika Uprave za izgradnju.

Novim Zakonom o legalizaciji pooštreni su uslovi, ali i cena. Dozvola za gradnju kuće od 100 kvadrata biće skuplja bar 1.500 evra nego dosad.

Ne pomaže ni upis
Oni koji su gradili u nacionalnim parkovima, na javnim površinama ili trasama saobraćajnica neće moći da IZbegnu rušenje objekata. Ono neće uslediti odmah posle isteka roka za legalizaciju jer će obrada i donošenje rešenja o rušenju potrajati bar tri meseca. Ovakve objekte ne može da spase ni upis u katastar jer njihova gradnja nije dozvoljena ni po prethodnom ni po važećem Zakonu o legalizaciji.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.