Spremite se za olujnu košavu

0

Košava će trajati sve do ponedeljka, a do tada nas očekuju slabe padavine, temperature od -2 do četiri stepena. Subjektivni osećaj temperature će biti i do -10 stepeni.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će košava najjače duvati u petak i subotu kada će prelaziti 17 metara u sekundi, što se tretira kao vetar olujne snage.

Danas popodne će se pojačati jugoistočni vetar, a narednih dana padavine će biti manjeg inteziteta. Moguća je kratkotrajna kiša, a za vikend će padavine biti na granici kiše i snega. To može da predstavlja problem, jer će se zbog vetra padavine lediti pri dnu – kaže Todorović.

On kaže da je moguće da će košava pešacima usporavati kretanje, pogotovo na vetrometini.

Građani treba da su izuzetno oprezni, jer je moguće da se zbog košave poruši neki nepričvršćen krov ili grana drveta koja nije sigurna, kao i slaba konstrukcija vodova žica koja nije dobro pričvršćena – kaže Todorović.

Jasminka Smailagić, načelnik Klimatskog centra RHMZ, kaže da će košava dovesti i do nervoze, uznemirenosti, razdražljivosti, glavobolje i promenjivog raspoloženja, jer su to psihološke posledice vetrova koji duvaju iz južnog kvadranta.

Savet građanima je da se adekvatno obuku, a naročito se veći oprez savetuje hroničnim bolesnicima sa cerebrovaskularnim bolestima, kod kojih se sužavaju krvni sudovi – kaže Smailagić i dodaje da pešaci i vozači treba da se pripaze u saobraćaju.

Ona kaže da je samo narodno verovanje da košava duva neparan broj dana, to jest jedan, tri ili tri nedelje.

Evo sada će košava duvati četiri dana – zaključuje Smailagić.

Ona podseća da je košava u Beogradu najduže duvala čak 31 dan 1953. godine, od 11. oktobra do 10. novembra, a isti broj dana zabeležen je i 1972. Tada je košava duvala od 14. januara do 13 februara.

Da košava može da dostigne orkansku snagu pokazuje i primer iz noći između 16. i 17. oktobra 1976. godine kad je došlo do prodora hladnog vazduha iz oblasti Karpata i Vlaške nizije. Udari košave bili su sve jači i oko 6.30 sati jedan udar dostigao je brzinu od 35,9 metara u sekundi ili 130 kilometara na čas, a to je pravi orkan. To je do sada najjači udar vetra u zabeležen Beogradu.

Izvor: 24sata.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.