Sav krompir ode u Čips

Na to će uticati njegova dobra cena u poslednje dve godine. Tako će se ukupno pod zasadom ove biljke u Srbiji naći nešto više od 50.000 hektara.

Ratko Vukićević, predsednik UO Asocijacije "Srpski plodovi“, kaže da je trenutno stanje na tržištu krompira u našoj zemlji "mirno“, što znači da domaćih zaliha ima dovoljno.

Uvozi se tek mala količina ovog povrća iz Poljske i Nemačke, nekoliko stotina tona. Sadašnja cena od 30 do 35 dinara po kilogramu odgovara domaćim proizvođačima, ali ukoliko poraste na više od 40 dinara, može doći do većeg uvoza.

Vukićević objašnjava da je prošla sezona bila loša za uzgajivače kupusa i nekih drugih povrtarskih kultura, pa će mnogo poljoprivrednika ove sezone odlučiti da gaji krompir. On, međutim, ne nalazi rešenje u proširenju zasada, već povećanju prinosa, uvođenjem novih tehnologija, zalivanjem i kvalitetnom semenu.

"Kod nas nema domaćeg semena već se uglavnom, oko 90 odsto, uvozi iz Holandije. Cena mu je oko evro po kilogramu", rekao je Vukićević.

Čačanska firma za preradu krompira „Čipsi vej“ već drugu godinu je s proizvođačima iz čačanskog i dragačevskog kraja dogovorila otkup celokupnog roda. Ove sezone sklopljeni su ugovori i s proizvođačima s Kosova i Metohije, od kojih se planira otkup od 8.000 do 14.000 tona krompira, što zavisi od toga koliko će godina biti rodna.

"To je retko dobra stvar za proizvođače, koji unapred imaju siguran plasman, a i putokaz koji treba slediti. Svi će biti zadovoljni, a sve više ljudi biće uposleno", zaključio je Vukićević.

Izvor: Novosti

Pogledajte još