ČUVARI ZDRAVLJA: Pet namirnica podstiču normalizaciju krvnog pritiska

Sledećih nekoliko namirnica odlično pomažu u regulaciji krvnog pritiska, pa ne bi bilo loše da se nađu i na vašem tanjiru!

1. Borovnice

Prepune su flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak. Borovnice su skoro uvek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umesto večere.

2. Cvekla

Istraživanje je pokazalo da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju neverovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Druga studija zaključuje kako su za to verovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju pritisak u roku od 24 sata.

3. Krompir

Kalijum i magnezijum, dva minerala koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.

4. Maslinovo ulje

Blagotvorno deluje na lipide u krvi te takođe smanjuje krvni pritisak. Jedna od studija pokazuje da pritisak postaje niži što više maslinovog ulja koristite.

5. Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji vene čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

Izvor: Stil.kurir.rs/Kucnilekar.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još