Gradonačelnik Mitrovice biće Srbin

Foto: ZoranŽivković / Beta-MUP Srbije

Rakić je za televiziju Most iz Zvečana rekao da je normalno da gradonačelnik bude iz srpske zajednice jer su Srbi velika većina stanovništva, ali i zato što će "gradjani Kosovske Mitrovice poslušati svoju državu Srbiju, izaći na izbore i glasati za kandidata 'Srpske'".

"Zajednice srpskih opština nema bez Kosovske Mitrovice", rekao je Rakić i podsetio da se sa formiranjem Zajednice kasni a da nema vremena, prava i interesa da se odugovlači sa formiranjem onoga što će biti stub očuvanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Rakić je naveo da su Vlada Srbije i "Srpska" i na prošlim izborima u novembru 2013. godine imali svog kandidata i da nijednog momenta nije dovedeno u pitanje učešće "Srpske" na izborima koji su zakazani za 23. februar.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost za funkcionisanje Kosovske Mitrovice kako bi našim sugradjanima obezbedili što kvalitetniji život"
, rekao je kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Pored Rakića, kandidati za gradonačelnika su Oliver Ivanović iz SDP-a, Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova i Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova.

Ivanović je uhapšen početkom nedelje, jer je osumnjičen za ratni zločin, ali i ubistva Albanaca nakon dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo 1999. godine. Po kosovskim zakonima on ima pravo da se kandiduje bez obzira što ima status osumnjičenog.

Ivanović je bio kandidat i na novembarskim izborima za gradonačelnika, ali je u drugom krugu izgubio od kandidata "Srpske" Krstimira Pantića.

Pantić je kasnije odbio da potpiše dokumenta kojima stupa na dužnost, jer su na njima bile oznake državnosti Kosova, pa se izbori ponavljaju 23. februara.

Treći kandidat iz srpske zajednice na prethodnim izborima Dimitrije Janićijević iz SLS ubijen je u severnoj Kosovskoj Mitrovici 16. januara ispred svoje kuće. SLS je saopštila da neće imati kandidata na novim izborima jer nisu pronadjene ubice Janićijevića.

Nakon izbora treba da bude formirana Zajednica srpskih opština koju će činiti opštine sa srpskom većinom na Kosovu. U devet od deset takvih opština na izborima je pobedio gradonačelnik "Srpske" koju podržava Vlada Srbije.

Beta
Pogledajte još