Žestoke terapije "podešavanja seksualnosti" u Kini

U Pekingu je centar za psihološku pomoć promovisao terapiju lečenja homoseksualnosti elektro šokovima.

"Posle svakog elektro šoka, pacijent zaustavi misli i odvoji se od svojih fantazija", navodi se na zvaničnom sajtu bolnice i dodaje da se polučasovne terapije, koje se sprovodi u razmaku od nekoliko dana, prepisuju samo u "najtežim slučajevima".

Kina je 2001. godine skinula sa spiska mentalnih bolesti homoseksualnost. Tokom godina homoseksualci su bolje prihvaćeni u većim gradovima i u društvu. Međutim oni su i dalje pod pritiskom porodice, posebno kad su jedinci. Mnogi pristaju i na heteroseksualni brak zbog roditelja.

Terapije konverzije seksualnosti su se koristile u svetu početkom 20. veka, kada su psihoanalitičari i lekari mislili da mogu da "izleče" homoseksualce. Sada se takve terapije smatraju nenaučnim, neefikasnim, čak i opasnim po zdravlje.

Međutim, takve kontroverzne terapije se i dalje koriste u nekim državama kao što je Kina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je i zabranila 2009. godine takve terapije jer mogu da izazovu oštećenja mozga i traume.

Neki homoseksualci koji su pristali na tu terapiju kažu da su imali velike glavobolje i bolove.

Homoseksualni aktivisti, koje finansiraju pretežno američka i britanska ambasada, postavili su ispred bolnica koje sprovode tu terapiju plakate "Homoseksualnost nije bolest".

Oni vode kampanju kako bi ubedili vlasti da ukinu takve terapije u zdravstvenim ustanovama.

Foto: Beta/AP Photo/Andy Wong
Izvor: B92

Pogledajte još